PARLAMENT

El Parlament de Catalunya aprova una moció de Junts "per assegurar l’equilibri territorial al Pirineu"

Fàbrega ha defensat "el desplegament de la vegueria i que les polítiques del Pirineu no es decideixin des de Barcelona amb lògica metropolitana”
Jordi Fàbrega moció Alt Pirineu Parlament 2
photo_camera Jordi Fàbrega ha defensat la moció de Junts relativa a l'Alt Pirineu / JUNTS

El Parlament de Catalunya ha aprovat amb una àmplia majoria la moció presentada per Junts per Catalunya sobre les polítiques per al desenvolupament de les zones de muntanya per a garantir l’equilibri territorial.

“Aquesta moció va de vida digna, d’oportunitats i serveis per al 4,5% de la població que gestionem el 46% de la superfície de Catalunya, les muntanyes”, ha defensat el diputat i portaveu de Junts per la Seu, Jordi Fàbrega. “Catalunya necessita el Pirineu. Sense Pirineu, sense muntanyes, i sense món rural, no hi ha Catalunya”, ha advertit. La moció també reconeix la singularitat de l’Aran, amb una realitat pròpia i diferenciada, una llengua oficial a Catalunya que cal protegir i protegir unes relacions bilaterals necessàries i imprescindibles entre el Conselh Generau d’Aran i la Generalitat de Catalunya.

Gràcies a la iniciativa impulsada per Junts, el Parlament insta el Govern a completar, abans d’acabar el primer semestre del 2024, el full de ruta del desplegament dels serveis territorials dels diferents Departaments de la Generalitat de Catalunya a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. “Necessitem la vegueria i que les polítiques del Pirineu no es decideixin des de Barcelona amb lògica metropolitana”, ha advertit Fàbrega.

Jordi Fàbrega moció Alt Pirineu Parlament
Jordi Fàbrega ha defensat la moció de Junts relativa a l'Alt Pirineu / JUNTS

LLEI DE MUNTANYA I AGENDA ESTRATÈGICA DEL PIRINEU

El Govern haurà d’aprovar l’avantprojecte de Llei de Muntanya i remetre’l al Parlament abans d’acabat el primer semestre de l’any 2024. Així mateix, consensuar en el marc dels treballs parlamentaris de la Llei de Muntanya i les modificacions per enfortir l’IDAPA per a les necessitats actuals i futures del Pirineu.  “Si aquesta ha de ser la legislatura de la imprescindible Llei de Muntanya, anem tard. I el Pirineu no pot esperar més”, ha asseverat el diputat.

La moció inclou també un seguit de propostes concretes de les diferents comarques del Pirineu, treballades conjuntament amb els municipis i comarques que han de resoldre greuges específics i que afecten gairebé tots els àmbits del govern.

Finalment, Fàbrega ha lamentat “haver d’acabar una moció de demanat el compliment d’una moció aprovada fa nou mesos”. En aquest sentit, el diputat ha recordat que el text aprovat el 9 de març instava el Govern a tirar endavant projectes clau pel desenvolupament econòmic del Pirineu i l’Aran, com “presentar l’Agenda Estratègica del Pirineu el març de 2023 i entrar la Llei de Muntanya al Parlament abans d’acabar l’any”.

LA SEU I L’ALT URGELL PROTAGONISTES DE LA MOCIÓ

Una part significativa de la vintena de punts aprovats en aquesta moció fan referència a qüestions relacionades amb la Seu i l’Alt Urgell. Cal destacar els acords en matèria sanitària, on s’insta al Govern a començar les prestacions sanitàries amb Andorra per pacients del Pirineu durant el primer semestre el 2024 o bé la necessària millora del transport públic que connecta la Seu i Barcelona,  entre d’altres qüestions rellevants. Totes elles queden especificades al fil que segueix a continuació: