LABORAL

El pallarès Josep González deixa la presidència de PIMEC després de 30 anys

El president de la patronal, natural de Llimiana, marxa "amb tranquil·litat" i "orgull" per la feina feta després de 30 anys.
Pla tancat del president de Pimec, Josep González, durant l'acte celebrat aquest divendres a Barcelona. Imatge del 13 de novembre de 2020. (Horitzontal)
photo_camera El president de Pimec, Josep González /Albert Cadanet

El president de PIMEC, el pallarès Josep González, ha anunciat aquest dimarts que deixa el càrrec amb caràcter "immediat i irremeiable" en una decisió "meditada" que pren abans de la finalització del mandat, el 2022. En una roda de premsa després de la junta directiva de la patronal, González ha dit que marxa "amb tranquil·litat" i "orgull" per la feina feta, i ha destacat que "la continuïtat està garantida amb Antoni Cañete". L'encara president ha defensat el llegat d'una entitat que ha treballat "sempre" per defensar i representar les empreses "sense altres objectius sectaris" -en al·lusió, sense citar-la, a la Cambra de Barcelona. "Nosaltres no hem fet política. D'altres en fan. No m'agradaria que passés a PIMEC", ha confessat.

González, que seguirà vinculat a la patronal com a president de la Fundació, ha confirmat que les eleccions a l'entitat, on es presentarà Cañete, seran el 23 de febrer. Si no hi ha cap més candidatura més enllà de la data límit, el 12 de febrer, l'actual secretari general de l'ens assumirà la presidència directament.

"Podem dir amb orgull que avui PIMEC és coneguda arreu d'Europa, i que som la gran patronal de les pimes i els autònoms", ha remarcat. "Som una entitat respectada, admirada i desitjada per la seva vocació d'estar al servei dels empresaris. Nosaltres no hem de fer política, sinó defensar els interessos de la petita i mitjana empresa. Qualsevol altre sectarisme no ha d'entrar en aquesta casa", ha subratllat.

En el seu comiat davant dels mitjans de comunicació, González també ha lamentat que els governs (ni el català ni l'estatal) hagin estat a l'alçada de les circumstàncies en la crisi de la covid-19. "Si les ajudes fossin més generoses salvaríem moltes empreses, però no en venen ni del govern català ni de l'espanyol. És un error molt important", ha denunciat l'encara president de Pimec, que ha augurat que molts negocis no aconseguiran superar la crisi. Amb tot no ha amagat que el pla de 750 milions anunciat recentment per la Generalitat per a treballadors en ERTO, autònoms i pimes "incrementen el que hi ha hagut fins ara".
Pla mitj√† del president de Pimec, Josep Gonz√°lez, a l'acord de la signatura sobre representativitat empresarial al Departament de Treball, Afers Socials i Fam√≠lies. 15 de mar√ß de 2019 (HORITZONTAL)(Foto: El president de Pimec, Josep Gonzàlez/ Andrea Martínez Gil)

En el camp de les assignatures pendents, González ha lamentat no haver aconseguit obtenir la representativitat que al seu parer mereix l'entitat en l'àmbit estatal. "Com ja deuen imaginar, hi ha raons que no ho han fet fàcil", ha confessat l'encara president de PIMEC als periodistes en la roda de premsa telemàtica del seu comiat. "Tampoc ho hem demanat perquè hem estat 12 anys lluitant per tenir la representativitat que tocava a Catalunya, el 50%". Però s'ha mostrat convençut que aquesta qüestió "ja vindrà". I ha afirmat que si alguna cosa ha après en els 30 anys que ha estat al capdavant de l'entitat, és que "a base de picar, qualsevol pedra es trenca". González també ha destacat que veu bé que hi hagi relleu a PIMEC coincidint amb els canvis a la Generalitat, perquè s'encarin les possibles negociacions amb un "nou mandat, un nou president i junta directiva".

El perfil

Josep González i Sala, va néixer a Llimiana (Pallars Jussà) el 1945. Cursà estudis d’economia a la Universitat de Barcelona i es diplomà en alta direcció d’empreses per l’IESE. Dirigí l’empresa de cablatge Furas, de la qual era accionista majoritari, part de la qual fou venuda l’any 2007 a la multinacional alemanya del mateix sector, Leoni, amb què continuà col·laborant a través de la societat Furas-Leoni. Després de la venda de l’empresa, passà al sector immobiliari (Naus Piera, posteriorment Immobiliària Pietor SA).

Fins l’any 1997 presidí Sefes, antiga patronal del Baix Llobregat —creada l’any 1976— que el mateix 1997 es fusionà amb PIMEC, inicialment amb el nom de PIMEC-SEFES, patronal de les petites i mitjanes empreses la presidència de la qual assumí, càrrec per al qual ha estat successivament reelegit. És representant al ple de la Cambra de Comerç de Barcelona, d’on és també vicepresident segon. També és president de PallarsActiu SA, entitat publicoprivada creada el 2013 per al desenvolupament del Pallars Jussà i el Pallars Sobirà. El 2019 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.