PATRIMONI

L'Església admet que té un miler de béns a tot l'Estat que no li pertanyen i es compromet a tornar-los

L'Alt Pirineu és la demarcació catalana on l'Església va inscriure més propietats al seu nom.
photo_camera Edifici del Palau del Bisbe / laseu.cat

L'Església ha admès que té un miler de béns a tot l'estat espanyol que no li pertanyen i s'ha compromès amb el govern espanyol a col·laborar en el procés per retornar-los. En un comunicat conjunt de l'executiu espanyol i de la Conferència Episcopal Espanyola, les dues parts expliquen que l'Església ha analitzat el conjunt de béns immatriculats entre 1998 i 2015 i ha arribat a la conclusió que n'hi ha aproximadament mil "que pertanyen a un tercer o no li consta la seva titularitat sobre el mateix". En aquell període, l'Església va registrar a favor seu gairebé 35.000 béns gràcies a una modificació de la llei hipotecària que va realitzar l'executiu del PP de José María Aznar el 1996.

"La previsió és que el govern posi en coneixement de les entitats locals i dels registres aquesta informació i es puguin, d'aquesta manera, iniciar els processos de regularització que, si escau, poguessin correspondre. A aquests efectes, l'Església manifesta el seu compromís de col·laboració per facilitar tals processos", diu el mateix comunicat.

51302d27-8474-46d6-a55a-bf5b031d35f3(Foto: El president Pedro Sánchez, s'ha reunit amb el president de la CEE, el cardenal Juan José Omella / Pool Moncloa- Fernando Calvo)

Segons el govern espanyol i la CEE, en el context del diàleg entre ambdues parts "intensificat" des de l'agost, l'Església ha fet un "estudi exhaustiu" del procés d'immatriculacions. "L'estudi ha consistit en la catalogació dels béns, la seva divisió per diòcesis i verificació dels processos d'immatriculació a cadascun dels béns mencionats", expliquen.

El compromís de l'Església s'ha fet públic després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'hagi reunit amb el president de la Conferència Episcopal Espanyola, el cardenal Juan José Omella.

3.722 immobles inscrits a Catalunya

L’Església catòlica ha inscrit 3.722 immobles al seu nom, sense cap títol que n’acredités la propietat. Així consta al conjunt dels registres de la propietat de tot Catalunya. Es tracta d’unes inscripcions fetes entre el 1946 i el 2015. La majoria són de construccions dedicades al culte (50 %), com temples, ermites, cementiris, capelles, conjunts eclesiàstics i santuaris; així com de terrenys (41 %), sobretot, rústics. La resta d’inscripcions són d’edificis (9 %) com rectories, garatges o palaus.

L'Alt Pirineu és la demarcació veguerial on s'han produït més immatriculacions i inclou les tres comarques més afectades de tot Catalunya, que són el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l’Alt Urgell. La demarcació de l'Alt Pirineu també inclou un dels dos municipis amb més immatriculacions de Catalunya. Són 82, al Pont de Suert (Alta Ribagorça).

Rànquing de les comarques amb més immatriculacions

Pallars Sobirà

11,2%

Alt Urgell

7,9%

Pallars Jussà

7,7%

Cerdanya

5,0%

Rànquing dels municipis amb més immatriculacions

Pont de Suert

82

Rialp

69

La Torre de Capdella

67

Tremp

53

Mapa de les immatriculacions a l’abast de tothom

Les dades consten al conjunt dels registres de la propietat de Catalunya, d’on les ha obtingudes el Departament de Justícia. Ara, es poden consultar a través d’aquest mapa interactiu, que ofereix informació sobre el nombre de finques, el tipus, la ubicació, el registre corresponent i la titularitat dels immobles.