FESTIVALS DE SENDERISME

Tornen els Festivals de Senderisme dels Pirineus, nou anys descobrint la muntanya a un altre ritme

Posen en valor la seva extensa xarxa de senders a través de 12 festivals que tindran lloc entre maig i octubre a 10 comarques diferents.
Festivals Senderisme Vall Fosca
photo_camera Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus / territori.cat

El Pirineu és molt més que una destinació turística on anar a esquiar a l’hivern. Gràcies a la seva extensa xarxa de senders senyalitzats, la serralada és un entorn privilegiat per a la pràctica del senderisme. Amb l’objectiu de posar en valor aquest patrimoni i de desestacionalitzar l’arribada de visitants més enllà de l’hivern i el mes d’agost, deu comarques de la marca turística Pirineus organitzen una dotzena de festivals de senderisme. La finalitat última és dinamitzar econòmicament aquests territoris i contribuir que aquest patrimoni en forma de camins es mantingui viu tot sent trepitjat.

Festivals de Senderisme de Sort, la vall d'Àssua i el Batlliu
Senderi-Festival de Senderisme de Sort, la Vall d’Àssua i el Batlliu / territori.cat

Els 12 esdeveniments s’emmarquen sota el paraigua conjunt dels Festivals de Senderisme dels Pirineus (FSP), que enguany arriben a la seva 9a edició. Se celebren entre els mesos de maig i octubre (fent una pausa a l’agost) i consten de rutes guiades a peu aptes per a tota mena de públics, però sempre de la mà de guies interpretadors del territori. Amb una duració d’entre dos i quatre dies, els festivals també inclouen activitats gastronòmiques, culturals i entorn l’astronomia. Són, per tant, una oportunitat excel·lent per descobrir la cara més real, autèntica i sovint desconeguda de diversos racons dels Pirineus.

La iniciativa, que enguany arriba a la 9ª edició, busca dinamitzar econòmicament el territori pirinenc més enllà del turisme de neu

El programa d’activitats de cada festival està descentralitzat. Per tant, les sortides guiades es reparteixen pels diversos indrets de la comarca o municipi que acull l’esdeveniment. Aquests territoris inclouen espais naturals protegits de gran valor (hi ha fins a sis parcs naturals i l’únic parc nacional de Catalunya), zones distingides per la UNESCO amb el distintiu de Geoparc, així com tradicions o monuments considerats Patrimoni de la Humanitat, com és el cas de les falles i el conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí. El Pirineu també gaudeix d’un dels millors cels nocturns per a l’observació de la Lluna i les estrelles, amb diverses zones que compten amb el distintiu de reserva Starlight.

Festivals de Senderisme dels Pirineus 2024
Festivals de Senderisme dels Pirineus 2024

El tret de sortida: el cap de setmana del 17, 18 i 19 de maig

El tret de sortida de la 9a edició dels FSP serà del 17 al 19 de maig, amb Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà. El cap de setmana següent tindran lloc el CAMIN_art i el Garrotxa Volcanic Walking (24-26 de maig). Al mes de juny se celebraran el Cerdanya Happy Walking (6-9 de juny) i el Festival Camina Pirineus-Alt Urgell (14-16 de juny). Per acabar l’estiu, al juliol, tindran lloc el Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus (4-7 de juliol) i el Festival Camina el Berguedà (6 i 7 de juliol). 

Festivals de Senderisme dels Pirineus
Festivals de Senderisme dels Pirineus

Després d’una pausa al mes d’agost, la temporada dels FSP de tardor arranca amb el Festival de Senderisme del Solsonès (14 i 15 de setembre). També al setembre se celebrarà l’Alt Empordà Sea Walking (20-23 de setembre). Finalment, al mes d’octubre tindran lloc el Ripollès Discovery Walking (4-6 d’octubre), el Vall de Boí Trek Festival (11-13 d’octubre) i el Senderi-Festival de Senderisme de Sort, la Vall d’Àssua i el Batlliu (18-20 d’octubre).

L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), a través de la Taula de Camins, és l’organisme públic que coordina i fa promoció conjunta dels festivals pirinencs, procurant que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns (definits amb els organitzadors). L’IDAPA compta amb el suport de la Marca Pirineus, el Patronat de Turisme Ara Lleida, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la Diputació de Barcelona.