SANEJAMENT

L'Agència Catalana de l'Aigua millorarà depuradores a la Cerdanya i a l'Alt Urgell

Se'n beneficiaran els municipis de la Seu d'Urgell, Ger, Isòvol i Prullans
EDAR Montferrer
photo_camera Entrada a l'EDAR de Montferrer /Feliu Sirvent

El consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat avui un total de 10 convenis per a millorar el funcionament de deu depuradores, repartides en sis comarques catalanes, entre les quals hi ha l'Alt Urgell i la Cerdanya. Aquests acords, que comportaran una inversió inicial superior als 130.000 euros, serviran per a redactar els estudis per a la localització i desconnexió de les aigües blanques que arriben als sistemes de sanejament.

La presència d’aigües d’origen no residual a les xarxes de sanejament incrementa el cabal a tractar i obliga a sobredimensionar les infraestructures finançades amb recursos públics, per una banda, i a operar en unes condicions que no són les òptimes dels processos de depuració biològics, per l’altra. A més, en el cas de depuradores en servei, l’entrada d’aigües blanques pot provocar sobreeiximents i abocaments sense tractar a medi durant el temps sec.

Les aigües blanques poden tenir l’origen en la connexió al clavegueram de desguassos de fonts, safareigs, sobreeixidors de dipòsits o pèrdues de la xarxa d’abastament, regs o entrades procedents de capes freàtiques. Es tracta, doncs, d’aigua neta, que pot ser utilitzada –especialment en la situació de sequera estructural en la qual ens trobem– o bé conduïda al medi sense necessitat de tractament.

La informació sobre la detecció dels punts d’entrada i del cabal incorporat proporcionada pels estudis a realitzar servirà perquè els ens gestors competents respectius puguin adoptar les mesures necessàries per a la seva desconnexió. L’objectiu final és optimitzar el funcionament de les xarxes de sanejament en alta.

Depuradores a l'Alt Urgell i la Cerdanya

Segons un comunicat de premsa del Govern de la Generalitat, les actuacions beneficiaran, entre altres, a les comarques de l'Alt Urgell, la Cerdanya i els municipis de Ger, Isòvol i Prullans (amb un acord amb el Consell Comarcal i amb un pressupost de 65.450 €) i la Seu d’Urgell (amb acord amb l’Ajuntament i amb un pressupost de 18.300 €).

El sanejament a Catalunya

Actualment hi ha 548 depuradores en servei a Catalunya, que sanegen les aigües residuals generades pel 97,1% de la població. Des d'ara i fins el 2033, l'Agència preveu una inversió superior als 1.200 milions d'euros per a construir noves depuradores i millores les plantes que ja estan en funcionament.

El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors és clau per a l’assoliment dels objectius.