Des d’Arsèguel, la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha fet una crida a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat, poques hores abans de la celebració del seu debat a la totalitat al Parlament. Per Vilagrà “és imprescindible donar-hi sortida perquèla ciutadania es mereix tenir el màxim de recursos i no perdre els 2.443 milions d’euros addicionals”. “Des del Govern, ha dit Vilagrà, creiem que és possible arribar a un acord i, per tant, treballarem intensament perquè així sigui”. Unes declaracions que ha fet durant la darrera trobada amb les alcaldies rurals de Catalunya per presentar l’Estatut de Municipis Rurals. Un nou marc legal, creat amb i pel territori, que després de mesos de feina intensa, el Govern preveu aprovar la primera setmana d’abril. Després passarà al Parlament per la seva tramitació.
Des de principis d’any, la vicepresidenta del Govern s’ha reunit amb més de 300 alcaldies rurals i ha recorregut totes les vegueries de Catalunya per tal de conèixer de primera mà l’opinió del territori. Per Vilagrà, l’aprovació d’aquest estatut “suposarà un abans i un després en les polítiques de reequilibri territorial a Catalunya”. Tal com ha explicat, actualment 300.000 persones viuen en dos terços dels municipis i, en canvi, un terç viu a la resta del territori. “Una situació de despoblament que no és exclusiu de Catalunya, ha dit, sinó que també és present a l’Estat espanyol i a la resta d’Europa”. Per Vilagrà és “imprescindible” impulsar polítiques que afavoreixin el repoblament perquè “qualsevol persona pugui desenvolupar el seu projecte vital en igualtat de condicions sigui quin sigui el municipi”.
Una de les vegueries que compta amb un major nombre de municipis que es beneficiaran dels canvis d’aquest estatut és la vegueria de l’Alt Pirineu i l’Aran. Tal com ha explicat Vilagrà, “dels 70 municipis que la conformen, 69 es veuran afectats positivament”. A més a més, també se’ls aplicarà un mecanisme de garantia rural, un instrument pioner a Catalunya, que obligarà a fer una anàlisi prèvia de l’impacte que tindrà una mesura concreta sobre un municipi rural abans de tirar-la endavant. Així mateix, totes les subvencions que es tirin endavant a partir de la seva aprovació, hauran d’incorporar una línia específica per aquest tipus de municipis. Amb aquesta condició d’obligat compliment, es pretén donar un estatus especial en aquests municipis de menys de 2.000 habitants i amb aquells de menys de 500 habitants que seran considerats d’especial atenció.
En relació amb el període d’al·legacions que s’ha dut a terme durant les últimes setmanes, Vilagrà ha explicat que se n’han rebut prop de quatre-centes, la majoria d’elles vinculades a la revisió del topall de municipis.