JOCS OLÍMPICS D'HIVERN

Exigeixen la retirada de la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus 2030

La plataforma Stop Jocs Olímpics ha presentat un manifest amb una seixantena d’adhesions entre les que destaca la de Kilian Jornet
L'atleta Kilian Jornet (en pantalla); Emma Rojas, de Ramaderes de Catalunya; i Bernat Lavaquiol, portaveu de la Plataforma Stop JJOO, en roda de premsa a Barcelona el 10/11/2021 (horitzontal)
photo_camera L'atleta Kilian Jornet (en pantalla); Emma Rojas; i Bernat Lavaquiol, de Stop JJOO / Blanca Blay

L'atleta Kilian Jornet i altres persones vinculades al Pirineu exigeixen la retirada de la candidatura dels Jocs d'Hivern 2030. Així ho recull un manifest impulsat per la Plataforma Stop Jocs Olímpics que compta per ara amb una seixantena d'adhesions entre individuals i col·lectius. Entre altres el signen l'alpinista Araceli Segarra i representants del món ramader, excursionista, cultural i alcaldes del territori. El manifest, presentat aquest dimecres a Barcelona, apunta que la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern 'Barcelona-Pirineus' 2030 és un projecte que no respon a les necessitats del Pirineu. A més, assenyalen que apostar per aquesta candidatura en un context d'emergència climàtica és "una greu irresponsabilitat".

El manifest assenyala que les estacions d'esquí pirinenques ja depenen en bona mesura de la producció artificial de neu i adverteix, per tant, que no seran viables a mitjà termini.

Bernat Lavaquiol, portaveu de la plataforma, s'ha preguntat en roda de premsa quin sentit té seguir endavant amb la candidatura en aquest context. "Si ara centrem totes les inversions en infraestructures de turisme de neu, que tenen una data de caducitat, de què viurem les veïnes del Pirineu d'aquí a 10 o 15 anys?", ha reflexionat.

Per això, proposen "enterrar definitivament" el macroprojecte i canalitzar les inversions per potenciar un canvi de model socioeconòmic al territori que diversifiqui l'economia potenciant, per exemple, la producció agrària ecològica i l'artesania.

A banda, assenyalen que calen inversions per millorar l'oferta educativa, els serveis sanitaris, el transport públic o les xarxes de telecomunicacions i la connexió entre pobles i valls, entre altres.

En una mateixa línia, Emma Rojas, de Ramaderes de Catalunya, ha denunciat que les infraestructures i equipaments construïts per als JJOO quedarien "buits", ja que al Pirineu hi viu poca gent, i qui s'enriquiria serien les empreses constructes.

A banda, Rojas també ha qüestionat la idoneïtat d'acollir esdeveniments massius per l'impacte que això té en el territori, en la fauna i en la natura. A més, ha recordat que fer neu artificial no només implica despesa sinó també emissions a l'atmosfera.

Al seu torn, l'atleta Kilian Jornet, que ha intervingut en la roda de premsa a través de videoconferència des de Noruega, s'ha sumat a les crítiques. L'esportista ha assenyalat que les instal·lacions quedarien obsoletes després dels JJOO i s'ha mostrat convençut que el Pirineu no necessita els jocs, ja que aquests s'han de celebrar, a parer seu, en altres regions del món on sí que abunda la neu.

Preguntat per si participaria en els Jocs Olímpics d'Hivern, Jornet ha dit que dependrà si es fan en un lloc que té sentit o que no. "Té més sentit organitzar uns JJOO a Escandinàvia o al Canadà", ha afegit.

Consulta a la població del territori

Tot i que la plataforma defensa que es retiri la candidatura, creuen que si finalment es tira endavant s'ha de consultar la població del territori. "Si tira endavant ha de ser amb un referèndum vinculant al territori", ha assenyalat Emma Rojas.

Segons ha explicat Bernat Lavaquiol, la consellera Laura Vilagrà s'ha compromès amb la plataforma a fer una consulta a la població de les sis comarques de l'Alt Pirineu i Aran, a més del Ripollès i el Berguedà. En aquest sentit, ha confirmat que Barceona no participaria en el referèndum.