MEDI NATURAL

La brama del cérvol, un espectacle que cada any dona la benvinguda a la tardor al Pirineu

La Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars i el Parc Natural de l’Alt Pirineu ofereixen un servei d’informació a Esterri d’Àneu i dos punts d’observació equipats a Bonaigua i Alós d’Isil
Brama del cérvol meteomauri
photo_camera La brama del cérvol / @ meteomauri

La brama del cérvol és un espectacle que no necessita entrada ni escenari. La brama del cérvol és l’estrena que cada any dona la benvinguda a la tardor al Pirineu. La Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars i el Parc Natural de l’Alt Pirineu ofereixen un servei d’informació a Esterri d’Àneu i dos punts d’observació equipats a Bonaigua i Alós d’Isil per gaudir, aquesta tardor, de la brama del cérvol.

Entre mitjan setembre i mitjan octubre, té lloc l’època d’aparellament dels cérvols, durant la qual els mascles bramen de forma espectacular, especialment a primera i última hora del dia, per intentar atreure el màxim nombre de femelles. Amb l’objectiu de donar a conèixer aquest espectacle, difondre unes pautes de comportament correctes i ordenar els visitants que s’acosten per gaudir-ne, des de l’any passat, la Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars i el Parc Natural de l’Alt Pirineu posen en marxa, durant la tardor, un servei d’informació específic per la brama i dos punts d’observació equipats.

Brama del cèrvol Alt pallars 2(Foto: Un grup matiner sentint la brama del cérvol a l'Alt Pallars / @bramaAltPallars)

El servei d’informació estarà situat a Esterri d’Àneu des d’on s’atendran les preguntes sobre la brama i els seus punts d’observació. Els dos punts d’observació equipats es trobaran a la Bonaigua i a Alós d’Isil. Aquests punts, situats en llocs estratègics i de fàcil accés, comptaran amb material òptic i personal tècnic que assessorarà de forma gratuïta als visitants que s’acostin a escoltar i observar la brama del cérvol. Els punts d’observació equipats estaran operatius els caps de setmana i festius del 15 de setembre al 21 d’octubre, des de trenc d’alba a les 11h del matí i de les 16h al capvespre, exceptuant els divendres, que només estaran operatius a la tarda.

A banda dels punts d’observació equipats, una altra manera de gaudir de la brama del cérvol és amb l’acompanyament dels guies acreditats del Parc Natural de l’Alt Pirineu que, de forma exclusiva i amb grups reduïts, garanteixen viure l’experiència de la brama amb intensitat i seguretat. Aquesta modalitat és de pagament.

Per últim, per aquelles persones que comptin amb el seu propi material òptic, també poden gaudir de la brama des del punt d’observació recomanat del poble de Gavàs (La Guingueta d’Àneu). Aquest punt no disposarà ni de personal tècnic ni de material òptic.

La temporada de la brama coincideix en gran part amb l’espectacle de colors de tardor, un altre dels grans atractius del Parc Natural de l’Alt Pirineu i que, aprofitant la visita, es recomana no perdre-se’l.

Brama del cèrvol Alt pallars(Foto: Un grup matiner sentint la brama del cérvol a l'Alt Pallars / @bramaAltPallars)

Sis llocs per veure i escoltar la brama del cérvol (Informació publicada per descobrir.cat)

Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars

Alós d’Isil, Cerví i les Ares són els tres punts d’observació de la brama del cérvol que instal·laran els tècnics de la reserva els caps de setmana entre el 19 de setembre i el 18 d’octubre. Des de trenc d’alba fins a les 11 h, i des de les 16 h fins que es fa fosc, en aquests punts trobareu informadors amb prismàtics i telescopis terrestres que us ajudaran a localitzar els cérvols. També hi ha l’opció de contractar els serveis d’algun dels guies acreditats del Parc Natural de l’Alt Pirineu per gaudir d’una experiència més personalitzada, com la d’Obaga Activitats, que ofereix una sortida a primera hora del matí per escoltar l’espectacular zel dels cérvols entre les dates indicades. MónNatura Pirineus, a Son, també oferirà l’activitat al capvespre els dies 19 i 26 de setembre i 3,10 i 11 d’octubre.

Reserva Nacional de Caça de Boumort

En aquesta zona del Pallars Jussà, teniu dues opcions per gaudir d’aquest espectacle: la visita lliure o la visita guiada. Per descobrir la reserva pel vostre compte, és imprescindible un 4x4 i disposeu de quatre rutes recomanades que passen per diferents punts d’interès. Si opteu per fer-ho amb guiatge, heu de saber que la reserva ha habilitat una zona exclusiva per a aquest tipus de visites per poder gaudir de l’experiència amb la màxima tranquil·litat i sense perjudicar la fauna. Des de l’any passat, la Reserva de Caça de Boumort té una regulació especial per a la l’observació de la brama del cérvol per evitar massificacions i no molestar els animals. Una altra opció és agafar un paquet com el que ofereix Rutes Pirineus, en què fareu una ruta guiada de dos dies, dormint al refugi del Clot de Cuberes, on podreu escoltar la brama abans d’anar a dormir i a trenc d’alba. Les sortides es fan l’últim cap de setmana de setembre i el primer d’octubre.

Brama del cérvol meteomauri

(Foto @MeteoMauri)

Parc Natural del Cadí-Moixeró

El Cadí-Moixeró també és hàbitat de cérvols i el Parc Natural, amb la col·laboració del cos d’agents rurals del Berguedà, organitza una sortida, el dissabte 26 de setembre, per escoltar la brama. Aquest any, a causa de la pandèmia, serà una activitat reduïda a un grup de deu persones. A part d’aquesta proposta institucional, empreses de la zona també ofereixen guiatge per gaudir de l’espectacle. És el cas de Cuiol Nature, que té previst fer diverses sortides a Vilella, a prop de la Pobla de Lillet. “No és la zona més bonica del parc, però és un lloc que ens permet tenir una bona visió amb els telescopis terrestres sense destorbar els animals”, explica Salvador Puigmartí. Una altra opció és el recorregut d'interpretació de rastres i fisiologia que oferirà tots els divendres, dissabtes i diumenges a partir del 25 de setembre i fins que acabi la brama l'empresa Guies Cingles. Ho faran des de Castellar de n'Hug, en una zona dins del parc. Podeu apuntar-vos-hi escrivint un correu a [email protected].

Vall d'Aran

“A la Vall d’Aran els cérvols són una plaga”, explica la Sara, de Verd e Blu. Diu que hi ha tants cèrvids que és fàcil escoltar la brama des de molts llocs, “fins i tot des del mateix poble de Bossost”, detalla. Verd e Blu ofereix dues sortides (el 3 i el 10 d’octubre) per viure aquesta experiència i, també, explicar la problemàtica que pot ocasionar tenir un excés de cérvols a les muntanyes. És una de les activitats relacionades amb la brama que ofereix el programa de tardor de Turisme de la Vall d’Aran. La Patri, de Camins, també farà sortides per escoltar la brama, entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre. Ho farà a demanda i per grups mínims de quatre persones. Per demanar informació i apuntar-vos, podeu trucar al 696 680 950.

Serra del Catllaràs

La serra del Catllaràs, molt a prop del Parc Natural del Cadí-Moixeró, també és hàbitat de cérvols. Algunes empreses i entitats ofereixen viure-hi l'experiència. És el cas de la Fundació Miranda que proposa una immersió de dos dies i una nit a la finca del pla de l'Orri, on podreu escoltar la brama i conèixer els projectes de conservació d'espècies amenaçades de fauna i flora existents a la zona, així com els cavalls lliures del projecte.

Cerdanya

De moment, no hi ha cap activitat específica per escoltar la brama a la Cerdanya, però és una zona on les poblacions de cérvols creixen any rere any i algunes empreses es plantegen la idea d’oferir el guiatge per gaudir de la brama. “Les poblacions de cérvol augmenten ràpid, no descarto que d’aquí uns anys sigui fàcil, com en d’altres llocs, escoltar la brama”, explica l’Àngel Bonada, de Taigà Natura als Pirineus.