La mostra, que es podrà visitar fins al proper 27 de juny, parla dels viatges a peu que van haver de fer per aconseguir viure en pau i de l'ajuda desinteressada que van rebre per part de diverses persones residents a les comarques pirinenques. En l'acte d'inauguració, que ha comptat amb la participació del màxim representant de l’Associació Hebraïca-Toulouse, Maurice Lugassy, el president de la Diputació de Lleida, Joan René, ha destacat el fet que aquesta ciutat del sud de França sigui la primera en acollir-la, ja que, ha dit, "Occitania forma i ha format part tradicionalment de la nostra realitat territorial".
El testimoni de diversos jueus que expliquem com, durant la Segona Guerra Mundial, van haver de creuar a peu el Pirineu de Lleida per garantir que no serien perseguits per la barbàrie nazi conforma l'element principal de l'exposició ‘Perseguits i Salvats. No volien que existíssim’, que des d'aquest dimarts i fins al proper 27 de juny es pot visitar a l'Espace du Judaisme de Tolosa de Llenguadoc (França). En l'acte d'inauguració d'aquesta mostra, que s’ha estrenat a la ciutat francesa, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha explicat que el seu objectiu és donar “aquest valor moral i humà a uns fets coneguts però molt poc explicats”.
El relat d'aquestes persones serveix de base per explicar la seva fugida de l'Holocaust i, sobretot, com van aconseguir arribar a Catalunya a través del Pirineu, deixant enrere a familiars i amics, per les diverses rutes d'evasió que discorrien per les comarques de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, la Cerdanya i la Val d'Aran. A la vegada, la mostra també parla i fa un homenatge a tota la gent anònima que, de forma desinteressada, els va ajudar a travessar aquestes muntanyes. A banda de la instal·lació, durant aquestes setmanes s'han programat diverses activitats, com ara conferències que recolliran el testimoni d'alguns dels supervivents o dels seus familiars, entre d'altres.
A la inauguració de l’exposició també hi ha participat el president de l’Associació Hebraïca-Toulouse, Maurice Lugassy, així com representants de resistents i supervivents de l’Holocaust residents a la ciutat francesa, a més de la vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Rosa Pujol. Lugassy s’ha mostrat satisfet de poder acollir la mostra a la seva ciutat i ha coincidit amb Reñé en què el seu contingut s’ha explicat poc a la població.
L’exposició, que té un caire itinerant i que ha fet la seva primer escala a l’Espace du Judaisme de Tolosa, viatjarà en els propers mesos per diverses ciutats catalanes i estrangeres fins arribar, el proper mes de desembre, a Tel Aviv (Israel). La mostra s’articula en cinc parts, una d’elles dedicada a la solidaritat de lleidatans anònims que van ajudar els que fugien de l’Holocaust. Mentre, un altre apartat parla dels detonants que van disparar les alarmes entre el poble jueu, un més es centra en els mètodes de repressió i els dos darrers tenen a veure amb el context històric dels Pirineus i l’Estat espanyol.
L'exposició forma part del projecte ‘Perseguits i Salvats’, que pretén recuperar la memòria del pas pel Pirineu lleidatà de milers de jueus que fugien de l’Holocaust durant la Segona Guerra Mundial. Es tracta d'una iniciativa de la Diputació de Lleida, la qual es desenvolupa a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Patronat de Turisme i la col·laboració d’ajuntaments i consells comarcals del territori. Un dels principals fruits del projecte ha estat, precisament, la senyalització de fins a set rutes que, al seu dia, van utilitzar els jueus per arribar a Catalunya.