JOVES DEL PIRINEU

Nerea Farrero: “Ens hem ocupat tant del turisme que ens hem oblidat de natres”

Nerea Farrero 1
photo_camera Nerea Farrero a Casa Coll de Barruera/Feliu Sirvent

Capçalera Nerea Farrero

Què és la Rutlla? La Rutlla és un espai de vida i natura, un projecte que va sorgir de la meva formació com a educadora social i també de la necessitat d’omplir un buit que complementés l’oferta turística existent. Es tracta de mostrar la vida rural i de pagès a les famílies que vénen a passar uns dies a la Vall de Boí. Està enfocat sobretot a fer activitats dirigides i dinàmiques per a nens i nenes que aprenen i experimenten.

I també portes una casa de turisme rural… Sí, des de fa quatre anys porto Casa Coll de Barruera, una casa familiar, amb capacitat per a tretze persones. Nosaltres també hi vivim.

A molts llocs el turisme està molt estigmatitzat... No el podem criminalitzar. Aquí tenim un turisme molt estacional, és a dir, cultura, paisatge i patrimoni a l’estiu, i esquí a l’hivern. Estem parlant d’un turisme familiar que no és gens invasiu. 

Així és bo per a la Vall? El turisme de la Vall de Boí no és socialment perjudicial, però també és veritat que ens hem ocupat tant del turisme que a vegades ens hem oblidat una miqueta de natres mateixos. En això sempre he estat molt crítica. Per exemple, aquí no tenim un centre cívic o una associació cultural, espais que cohesionin i facin vibrar les nostres inquietuds més enllà del turisme i el negoci. 

Em parles de l’ànima de la vida... Em refereixo a situacions concretes, com ara la dificultat de trobar un habitatge per viure-hi una família tot l’any, perquè només es construeixen petits apartaments vacacionals. També crec que caldria treballar més cooperativament entre natres per generar més actuacions comunitàries.

Vols dir fer més vida social... Hi ha temporades que la gent de la vall no tenim la mateixa oferta que té la gent que ens visita perquè molts establiments estant tancats i alguns serveis es redueixen de manera significativa. Això s’hauria de solucionar, les noves generacions tenen una mancança molt gran amb relació a l’oci, la vida social i la xarxa entre les persones. Fins i tot estem pensant la fòrmula per fer créixer el projecte de La Rutlla i convertir-lo també en un punt de trobada per a les famílies i la gent d’aquí.

Hi veus futur per als joves a la Vall de Boí? Tenim futur, no podem pensar mai que no tenim futur, però ens l’hem de treballar. Hem de reinventar-nos perquè les necessitats socials canvien i no podem estancar-nos, malgrat la nostra distància geogràfica. Hi tenim futur sobretot els joves que som d’aquí i que donem continuïtat a negocis familiars i que a partir d’aquests surten altres idees i engeguem nous projectes. La nostra economia es mou al voltant de la restauració i els serveis de proximitat, però també de la ramaderia.

La ramaderia... El sector ramader té un pes important a la Vall de Boí i és molt necessari que es garanteixi la seva pervivència. La Vall de Boí no s’entendria sense la ramaderia, ni el nostre paisatge ni el nostre cicle vital no seria el mateix. Però, per contra, l’administració cada vegada ho posa més difícil i ho complica tot molt, sembla que es vulgui desvaloritzar aquest sector. Natres també tenim vaques, som productors de vedella ecològica.

Així feu les dues activitats... Després d’estudiar a la universitat, vaig tornar cap a Barruera amb la meva parella. Els dos som joves agricultors, ell s’ha dedicat més a la ramaderia i jo al turisme rural. Tenim una nena petita de dos anyets, la Gure. Les dues activitats són complementàries i alhora necessàries, perquè com a família no podríem viure d’una sola cosa.

La gent jove es vol quedar a viure aquí… Per sort és així. Vas a estudiar a fora, veus i vius moltes coses, però al final no t’acabes imaginant mai vivint fora d’aquí. Jo crec que la Vall de Boí té com una mena de poder d’absorció, sentimental i d’autoestima. Tenim un fort sentiment de pertinença.

Logo Generalitat Joves (web)