JOVES DEL PIRINEU

Albert Cereza: “L'educació ambiental és fonamental per donar valor al patrimoni natural que ens envolta”

Albert Cereza Castells
photo_camera Albert Cereza al 'Xiringuito' del pantà de Sant Antoni/Feliu Sirvent

Joves Albert Cereza

Per què et vas fer ambientòleg? Sempre vaig voler estudiar alguna cosa relacionada amb la natura, tenia al cap Biologia, però al final em vaig decantar per fer Ciències Ambientals a la Universitat de Girona. Trobo que és un grau integrador de les diferents disciplines vinculades a la natura.

I ara fas allò que vols? Sí, del tot. De fet, he creat el que volia perquè, probablement, no ho hauria trobat. Fa un any vaig muntar la meva pròpia empresa. Sempre havia somiat que el meu treball fos la meva vocació i també una manera de viure.

Quins són els objectius de la teva empresa? A Salvatgines volem donar valor a la fauna salvatge i atansar la gent a una natura que sovint és de difícil accessibilitat. Facilitem les eines i aportem els coneixements perquè la gent pugui gaudir d'una experiència profunda, la més autèntica possible.

I l'educació ambiental? L'educació ambiental és fonamental per donar valor al nostre patrimoni natural i despertar en els més petits la consciència i la sensibilitat. Avui mateix vaig a la Torre de Capdella a fer una activitat nocturna de rat-penats, amb un perfil clarament educatiu. Al llarg de l'any fem moltes sessions de format reduït on aportem coneixements i sensibilització. Ara estem preparant, per a la pròxima temporada, un disseny d'activitats per a centres escolars que ens ho han demanat.

Tot això en només un any... Sí, tot just vam començar l'abril de l'any passat, inicialment només amb les sortides d'observació de fauna. Rebre el Premi jove emprenedor del Pallars Jussà 2017 ens va donar molta visibilitat i l'activitat no ha parat de créixer. Ha estat un any molt intens.

El Pirineu deu ser un bon lloc per guanyar-te la vida en aquest sector... Sí que ho és. Fer la meva feina aquí al Pallars i a tot l'Alt Pirineu és un privilegi. Heu de pensar que en una extensió de territori relativament petita, trobem una gran varietat de fauna, d'ecosistemes i de paisatges espectaculars. Tot això ens permet fer activitats durant tot l'any, hivern i estiu. Em costaria fer la meva feina en un altre entorn.

Ho tenies clar això de tornar després de la universitat? Sempre m'ha tirat molt tot això d'aquí dalt i ho pensava sovint. Vaig treballar uns anys per poder estalviar i així portar a la pràctica les idees que em bullien al cap. He nascut i m'he criat a la Pobla de Segur, però em venia de gust anar a viure en una zona més muntanyosa. Ara estic instal·lat en una borda a Useu, a prop de Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà.

T'ha estat difícil tirar endavant el teu projecte? En aquest procés no m'he sentit mai sol i he rebut el suport de molta gent. D'una banda dels amics que saben que la fauna salvatge ha estat sempre la meva passió i encara recorden quan els vaig portar a veure llops a Astúries; els vam sentir cantar a la nit i van al·lucinar. Una altra persona que ha estat determinant per decidir-me a crear Salvatgines, va ser el director de l'espai natural de Boumort, a qui vaig conèixer quan feia el projecte de final de grau, que precisament tractava sobre l'ecosistema de Boumort. L'Oficina Jove del Pallars Jussà em va ajudar a orientar el projecte i també em va guiar en la confecció del pla d'empresa.

Logo Generalitat Joves (web)