05.10.2022 |
Viure als Pirineus

Josenc, el nou iogurt artesà fet a Cal Jepet de Josa de Cadí

Aquest diumenge, dia 5 d'agost, se celebrarà a Josa del Cadí el Festival Càtar del Pirineu. I allà hi haurà, com sempre, la Mercè Lagrava amb els seus formatges, el seu mató i ara, també, amb el Josenc, el seu nou iogurt de cabra. Sens dubte, una bona ocasió per tastar-lo!

20180527_172018
La Mercè la trobarem aquest cap de setmana a Josa de Cadí. Foto: M. Pascual
Josenc, el nou iogurt artesà fet a Cal Jepet de Josa de Cadí

Els artesans pirinencs no fan gaire soroll però no paren mai d’innovar, de pensar nous productes i nous formats. En aquest aspecte, una novetat d’aquest 2018 són els nous iogurts de llet de cabra que han llançat al mercat local des del nou obrador que la Formatgeria Serrat Gros ha obert a Josa de Cadí.

Els iogurts es diuen Josenc i són un complement als formatges, més que consolidats, que des de fa 38 anys es fan a Ossera. Es tracta d’un producte totalment natural, fet a partir de la llet de les cabretes del Serrat Gros i pensat tant per a famílies (amb tota la riquesa que aporta la llet de cabra) com per a restauradors que treballen amb producte de proximitat i que tenen la qualitat com a eix de la seva cuina. A la Seu d'Urgell el podeu trobar a la Formatgeria Eugene, o demanar-lo on compreu habitualment els formatges del Serrat Gros.

La Mercè Lagrava ens explica que estan molt il·lusionats amb aquest "nou iogurt fet de forma totalment natural: només s’afegeix el ferment del iogurt a la llet i ja està.  Els de cabra són de textura més líquida, per la composició de greix de la llet i no afegim ni espessants ni llet en pols. Els fem naturals i després la imaginació de cadascú que voli amb si vol afegir sucre, o melmelada, mel o fruites...".

La Mercè afegeix que “estem sempre presents en tot el procés: des dels naixements dels petits, la munyida, la pastura, l’elaboració dels productes i, fins i tot, la seva comercialització. L’estima de la gent per tot el que fem ens anima a treure nous productes i a seguir gaudint del que més ens agrada: tenir cura de les nostres cabres, fer formatge i gaudir de la muntanya”. Aviat, a més, al Serrat Gros vendran la llet directament al consumidor en ampolles de litre.

Josenc, el nou iogurt artesà fet a Cal Jepet de Josa de Cadí
Comentarios