EDITORIAL

El Pirineu necessita una regió d’emergències pròpia

L'Alt Pirineu és l'única demarcació veguerial sense regió d'emergències pròpia, tot i ser un àmbit territorial molt sensible quant a la prevenció i extinció d’incendis forestals, a les emergències i als rescats al medi natural.
Pla general del director de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort, presentant el nou helicòpter de rescat medicalitzat amb base al Pirineu a l'aeroport de la Seu amb professionals i autoritats, el 5 de juliol de 2021. (Horitzontal).
photo_camera Presentació del nou helicòpter de rescat medicalitzat amb base permanent al Pirineu / Albert Lijarcio

El setembre del 2018, Miquel Buch, aleshores conseller d’Interior de la Generalitat, va anunciar la creació de la Regió d’Emergències de l’Alt Pirineu. Ho va fer durant una visita a la Seu d’Urgell amb motiu d’un acte d’homenatge a l’enyorat Josep Palau, qui va ser director dels serveis territorials d’Interior a l’Alt Pirineu, que havia mort sobtadament feia un any. El conseller Buch va dir que "Josep Palau havia estat una de les persones que van treballar de forma més intensa en la creació d’aquesta regió d’emergències pirinenca”. Buch es va reunir amb les presidències dels consells comarcals: “Avui iniciem la configuració de la regió d’emergències de l’Alt Pirineu que considerem igual de necessària com ho és la Regió Policial del Pirineu, que ja tenim, i que permetrà donar la màxima cobertura a les emergències del territori”, va assegurar

El maig de 2021, més de dos anys i mig des de l’anunci de Miquel Buch, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va assegurar que compartia la proposta de crear una regió d'emergències de l’Alt Pirineu per poder donar una resposta més ràpida a qualsevol emergència que tingui lloc en aquest territori. "Em sembla del tot oportú" per "destensar" la feina i perquè “el Pirineu té particularitats pròpies que el fa mereixedor d'aquesta infraestructura, que serviria per millorar l'agilitat en la resposta a qualsevol emergència que es donés al territori”, va afirmar. 

No han nomenat la direcció dels SSTT d'Interior a l’Alt Pirineu, vacant des del 2017

Avui, tres anys i tres mesos des de l’anunci del conseller Buch, estem on estàvem pel que fa a la decisió política de crear la Regió d’Emergències de l’Alt Pirineu. De fet, no ens hauria d’estranyar aquesta manca de diligència, tenint en compte que inexplicablement encara no han nomenat cap responsable polític per a la direcció del SSTT d'Interior a l’Alt Pirineu, vacant des del traspàs de Josep Palau el 2017. Cal que l’actual conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, posi fil a l’agulla sense més dilacions i compleixi els compromisos adquirits pels seus predecessors. El govern de la Generalitat té aprovats els comptes per al 2022 i, per tant, la disponibilitat pressupostària no hauria de ser un impediment per a la creació i posada en funcionament de la regió d'emergències pirinenca, ben al contrari. Diversos grups polítics (PSC i la CUP) ho han demanat al Parlament de Catalunya i, a més, el compliment de la disposició final 3a de la Llei de Vegueries obliga a la desconcentració de tots els serveis de la Generalitat a les demarcacions veguerials. No es tracta només de "tenir particularitats pròpies", que les tenim; es tracta, simplement, de complir la llei. I ja anem tard.

Des del 2010 fins a l’actualitat, els Bombers GRAE han efectuat 2.197 rescats a l’Alt Pirineu

Catalunya s’articula, als efectes de la implantació del cos de Bombers de la Generalitat, en 7 regions d’emergència. L'Alt Pirineu és l'única demarcació veguerial sense regió d'emergències pròpia, tot i ser un àmbit territorial molt sensible quant a la prevenció i extinció d’incendis forestals, a les emergències i als rescats al medi natural. Una dada important: des del 2010 fins a l’actualitat, els Bombers GRAE han efectuat 2.197 rescats a l’Alt Pirineu. Amb relació als nostres boscos, cal recordar que la vegueria pirinenca té una superfície forestal 162.300 Ha. - sense comptar l’Aran que disposa de competències pròpies - i cada dia que passa ens calen més instruments de proximitat per combatre l’amenaça dels incendis de sisena generació, causats sobretot per l'avanç del canvi climàtic i per una mala gestió del paisatge.

La incorporació de professionals del SEM en totes les operacions, des de l’1 de juliol de l’any passat, ha esdevingut un salt qualitatiu en la resposta operativa en els rescats i les recerques a l’Alt Pirineu.

El fet que el delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, hagués recuperat la reunió de coordinació de la campanya forestal de l’estiu, després d’anys de no celebrar-se a l’àmbit territorial, creiem que és un canvi de criteri en la bona direcció. La incorporació de professionals del SEM en totes les operacions, des de l’1 de juliol de l’any passat, ha esdevingut un salt qualitatiu en la resposta operativa en els rescats i les recerques a l’Alt Pirineu. També ho ha estat el fet de disposar d’un nou helicòpter de rescat amb base permanent al Pirineu i personal mèdic del SEM els 365 dies de l'any. El pressupost total del Departament d’Interior és de 1.600 milions, un 9% més que en els comptes del 2020. Del total de recursos d’Interior, 260 milions es destinaran a prevenció, extinció d’incendis i salvament. Tot això hauria de suposar un pas determinant per tal d’aconseguir, sense més demora, la necessària creació de la Regió d’Emergències de l’Alt Pirineu.



 

Més a Editorial