Empreses

Globus de la Cerdanya, més de trenta anys tocant el cel

L'empresa cerdana, una de les pioneres dels vols amb globus a la comarca, es va fundar l'any 1992.
1
photo_camera Un dels vols per sobre de Puigcerdà. Foto: Globus de la Cerdanya.

Globus de la Cerdanya és una empresa familiar, nascuda el 1992, amb seu a l'aeròdrom comarcal, a Fontanals de Cerdanya. Porta més de trenta anys de trajectòria, amb un balanç que es mesura pels milers de clients que han atès al llarg d'aquests anys, pel seu arrelament basat en el boca-orella i per la impossibilitat d'atendre totes les peticions que els arriben, especialment en determinades èpoques de l'any o en caps de setmana de temporada alta.

2
Un dels vols per la Cerdanya. Foto: Globus de la Cerdanya.

L'empresa fundada en el seu dia per Joaquim Vinyet és gestionada, avui, pel seu fill, Keith Vinyet (trenta-vuit anys), la seva mare, Amàlia Sánchez, i el germà Eero Vinyet. Tots dos són pilots. En total, amb ajudants, són cinc persones. Disposen de dos globus: de 8 i 4 places, pilots a banda. Una família amb devoció pel cel i per l'aire que han fet d'aquesta passió la seva professió.

4
Keith Vinyet, en un dels globus. Foto: Jordi Pardinilla.

L'empresa fundada en el seu dia per Joaquim Vinyet és gestionada, avui, pel seu fill, Keith Vinyet (trenta-vuit anys), la seva mare, Amàlia Sánchez, i el germà Eero Vinyet. Tots dos són pilots. En total, amb ajudants, són cinc persones. Disposen de dos globus: de 8 i 4 places, pilots a banda. Una família amb devoció pel cel i per l'aire que han fet d'aquesta passió la seva professió

Aquest ha estat un estiu de molta activitat i al cel de la Cerdanya no hi ha hagut dia que no es veiés globus surant el blau cerdà. "Hem treballat força, sí. Potser com els millors anys, sens dubte. Hi ha hagut dies que s'ha pogut veure 6, 7 o 8 globus. Són d'empreses diferents i pot donar-se el cas que hi hagi, en un moment determinat, activitat de 4 o 5 societats diferents", explica Vinyet.

Globus de la Cerdanya ha completat un bon estiu. El mes d'agost s'ha treballat, pràcticament, cada dia. Els mesos de juny i juliol, han estat més relaxats. El que és ben segur és que els caps de setmana, sigui estiu, primavera o tardor, habitualment hi ha vols. A l'hivern baixa l'activitat. "Però, també es treballa força. Pensa que és la millor època de l'any per treballar amb els globus, per les condicions i els corrents atmosfèrics. Com a curiositat, la inversió tèrmica, que es dona en dies anticiclònics, fa que t'estiguis pelant de fred a la plana, però quan has agafat certa altura la temperatura puja", diu Vinyet.

5
Keith Vinyet és un apassionat del vol. Foto: Jordi Pardinilla.

Anys enrere l'empresa, amb Joaquim Vinyet al capdavant, es deia Globus del Pirineu i oferia, també, vols turístics amb ultralleuger, planador i avioneta per tot el Pirineu. I no hi havia, en aquell moment, més empreses amb seu a la Cerdanya. Actualment, n'hi ha d'altres. "Nosaltres depenem, exclusivament, de la Cerdanya. El nostre és client francès, poc, i majoritàriament client català. Molts d'aquests són veïns de la comarca que tenen segona residència. Amb el pas dels anys, hem sabut fidelitzar el client i el boca-orella ens ha funcionat molt bé", diu Vinyet. "Oferir vols a altres llocs? Ens ha passat pel cap, sí. I no ho descartem. Però, aquí de moment tenim molta feina. Créixer també suposa un canvi d'estructures i més recursos, per exemple. Essent una empresa familiar, com ha estat sempre, no volem perdre aquesta identitat i tracte de proximitat amb el client", detalla.

Milers de clients han experimentat aquests anys el vol amb globus amb l'empresa cerdana, a vegades, i quan el temps es presenta molt estable, a més de 3.000 metres d'altura. Té res d'especial la Cerdanya que s'hi facin tants vols? "La Cerdanya deu ser la comarca del Pirineu on es fan més vols. És una vall privilegiada pel que fa als corrents atmosfèrics en altura. En ser una vall amb aquesta orientació i amplada dona molt joc amb els vols. Genera molt bones tèrmiques i és excel·lent per volar amb qualsevol aeronau", afirma Vinyet. "La gràcia del vol amb globus és cercar els corrents i poder volar així d'un punt a un altre de la comarca, que et permet gaudir del vol i veure més pobles i el paisatge cerdà", conclou.

Milers de clients han experimentat aquests anys el vol amb globus amb l'empresa cerdana, a vegades, i quan el temps es presenta molt estable, a més de 3.000 metres d'altura. Té res d'especial la Cerdanya que s'hi facin tants vols? "La Cerdanya deu ser la comarca del Pirineu on es fan més vols. És una vall privilegiada pel que fa als corrents atmosfèrics en altura. En ser una vall amb aquesta orientació i amplada dona molt joc amb els vols. Genera molt bones tèrmiques i és excel·lent per volar amb qualsevol aeronau", afirma Vinyet

L'evolució tecnològica dels globus no ha sofert grans canvis aquests anys. El baló aerostàtic manté les seves principals característiques: cremador, cistella i tela de hyperlast.

D'anècdotes, les que vulgueu i més en aquests anys. Des de les peticions de matrimoni, amb anell de compromís i copa de cava, fins a vols protagonitzats per actrius, actors o models de talla internacional. I els globus de l'empresa cerdana també han estat protagonistes, en alguns capítols, del programa de TV3, Globus Sonda. Per cert, algun meteoròleg conegut de la televisió autonòmica, també ha fet vol amb Globus de la Cerdanya.

Per anècdota, la vegada que el grup musical Txarango va enfilar-se al globus amb instruments inclosos. "Vam sortir a volar en un vol especial des de Sant Joan de les Abadesses, des del Ripollès, fins al Pla de l'Estany. Va ser un vol de travessa. Aquests vols, que et permet veure diferents comarques, són increïbles", explica Vinyet que recorda que "des de la Cerdanya, també hem fet, i fem si es reserven, vols de travessa".

6
Enlairant-se! Foto: Globus de la Cerdanya.

Més a Economia i empresa