Economia i Empresa

BDP, la firma cerdana que domina el mercat estatal del programari per a terminals tàctils

L'empresa de Puigcerdà calcula que té, a tot l'Estat, més de 70.000 programes informàtics instal·lats, principalment en el sector de l'hostaleria.
foto bdp caixa registradora
photo_camera Una caixa registradora amb el programari de BDP.

Ibernyx SL és una empresa tecnològica, amb seu a Puigcerdà, a la Cerdanya, dedicada a la creació de programari de gestió i venda per a terminals tàctils de diferents rams, majoritàriament vinculats a l'hostaleria. Per entendre'ns, l'empresa fabrica i comercialitza el programa informàtic que permet que la pantalla tàctil de la caixa d'un restaurant o d'un comerç faci una comanda o una venda. És més que probable que el propietari o el cambrer del bar on Vostè, apreciat lector, pren el seu cafè dels matins, ja sigui a Puigcerdà, a la Seu d'Urgell, a Barcelona o Madrid, per exemple, tingui instal·lat a la caixa registradora un programa BDP, amb segell cerdà.

simo0216
D’esquerra a dreta: Rogeli Martí, Iolanda Darnaculleta (Cap del servei d’atenció al client),
Gael Piguillem, Francesc Esteban, Enric Quilez i Antonio Jorge, a la Fira Internacional SIMO de
Madrid, l’any 2002.

En xifres, per situar-nos, l'empresa Ibernyx SL, que comercialitza amb la firma BDP, calcula que té més de 70.000 programes instal·lats a l'Estat espanyol, en funcionament a bars, restaurant, discoteques, pubs, empreses de servei a domicili, forns i pastisseries, supermercats, perruqueries, negocis de tall i color, venda automàtica i comerços en general. Ven principalment a l'Estat, però també té mercat a Marroc, Andorra i Amèrica Central, tot i que en aquest darrer cas amb poca presència. Comercialitza els seus productes a través de diferents distribuïdors -més d'un miler- i dona feina a 22 treballadors (programadors, servei tècnic, comercial i màrqueting, atenció al client i administratius). Difícilment trobarem, avui, una empresa de la Cerdanya amb aquesta incidència comercial a Espanya. El seu posicionament fa que tingui una quota de mercat que podria estar entre un 25-30%, on a més hi ha una competència ferotge.

"Som dues o tres empreses que liderem el sector. N'hi ha més cent! La competència és molta, però, la relació qualitat/preu, més el servei i l'atenció al client, i les prestacions del programa, un dels més complets del mercat, fa que actualment tinguem aquesta quota de mercat", explica Rogeli Martí, gerent de BDP. Òbviament, l'empresa es preocupa del manteniment i les actualitzacions del programari. "Nosaltres fabriquem el programari i venem a una xarxa de distribució de professionals d'informàtica. La màquina, l'aparell, no ho gestionem nosaltres", detalla.

La relació amb els distribuïdors és molt estreta, als quals també se'ls dona formació. "Cada dos o tres anys, fem venir aquí a Puigcerdà i a la comarca els millors distribuïdors. I promocionem la zona! Aquest mes de maig hem organitzat l'última d'aquestes trobades, que fem entre setmana. Són més de 200 persones. Preparem visites i excursions o activitats esportives, etcètera. Venen distribuïdors de les Canàries, Illes Balears, Madrid, Galícia o Andalusia, per citar algunes procedències", diu Martí.

Els programes permeten ser configurats pel client, amb autonomia per a editar segons la necessitat de l'establiment o negoci. "Són intuïtius, però els distribuïdors s'encarreguen de fer formacions als gestors del negoci. Jo poso l'exemple del Word. Al principi, no te'n surts. Però, després, hi treballes amb normalitat", afirma Martí.

pantalla bdp
Pantalla amb el programari de BDP.

V edició del Premi als treballs de recerca de tot el Pirineu

BDP vol fomentar i incentivar la recerca entre els joves. "La recerca, en el nostre àmbit, és un factor determinant. Nosaltres estem evolucionant el programa de forma constant. Des dels inicis fins ara els nostres programadors han aconseguit versions que res tenen a veure amb aquells originals de l'any 2000", ha dit Martí.

És així que des de fa uns anys BDP convoca el Premi Tecnològic del Pirineu al qual poden participar tots els alumnes de 2n Batxillerat de la Cerdanya, l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça, la Val d'Aran, el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès. El premi es basa en els treballs de recerca de temàtica tecnològica.

Ben aviat, aquests dies, es donarà a conèixer el guanyador de la sisena edició d'aquest premi, que enguany es lliurarà el 16 de setembre.

Els nostres Jobs

En la majoria dels casos, normalment, per aquells que els toca picar pedra i encreuar els dits, un negoci o la trajectòria professional de les persones comença en un garatge, en una habitació dels mals endreços, en un petit local o a les golfes de casa. Cadascú de nosaltres coneix un Jobs, un de proximitat, salvant distàncies en volum de negoci, és clar. Però, són els nostres Jobs, que han contribuït a fer del nostre entorn un territori millor.

En el nostre cas, set socis, cinc dels quals actius i treballadors de l'empresa, fills de Cerdanya, creen la firma BDP l'any 1999, tot i que alguns dels seus fundadors fa més de 30 anys que són tècnics i professionals del sector. També, aquells inicis, van ser humils, però no menys respectables.

I la realitat és que avui, milers i milers de negocis de tot l'Estat espanyol es troben facturant i venen productes gràcies a l'aplicació informàtica produïda per uns enginyers i tècnics que treballen des del carrer Alfons I de Puigcerdà.

façana bdp
Façana de BDP a Puigcerdà, al carrer d’Alfons I.

Per conèixer més BDP:
https://www.bdpcenter.com/ca/

Més a Economia i empresa