26.06.2022 |
Viure als Pirineus

El verd que ha fet la volta al món

Andorra ha tornat a ser notícia a nivell mundial. La imatge amb el color verd del riu Valira ha sortit publicada en molts rotatius d'arreu del món i el govern andorrà reitera que els productes que s'han fet servir són ''innocus'' i per tant no afecten ni a la salut de les persones ni al medi ambient. Els treballs d'investigació s'allargaran durant les pròximes setmanes, però ja no s'han d'abocar més colorants, i per tant no s'hauria de tornar a produir cap nova coloració al riu. Posteriorment, l'empresa contractada podrà analitzar la informació recollida per elaborar l'informe detallat de resultats. Està previst que l'informe de conclusions es pugui lliurar durant el mes de maig.

foto_3181977
Aquesta imatge ha fet la volta al món.
El verd que ha fet la volta al món

El riu Valira va baixar tenyit de color verd aquest dijous al matí entre Andorra i la Seu d'Urgell. Aquesta transformació del color de l'aigua es va justificar en funció de la investigació que estan fent les autoritats andorranes a la font d'Arinsal després de la contaminació per norovirus i el brot de gastroenteritis que va afectar milers de persones l'any passat. El govern andorrà va assegurar que els productes que s'estan fent servir són els que han tenyit l'aigua i que són ''innocus'' per la qual cosa no hi ha risc per la salut de les persones ni per al medi ambient. Està previst que amb el pas de les hores vagi desapareixent aquest verd de l'aigua del riu i aquesta recuperi el seu color transparent habitual. A primera hora d'ahir dijous es podia apreciar amb més intensitat a la Masana i Andorra la Vella, i posteriorment es va anar diluint.

El ministeri de Salut d'Andorra va recordar que la coloració del riu Valira va respondre als treballs d'investigació sobre la contaminació de la font d'Arinsal realitzada per l'empresa francesa Antea Grup, contractada pel govern, tal com va informar la setmana passada en roda de premsa posterior al consell de ministres. Per aquestes actuacions s'estan fent servir substàncies colorants específiques, àmpliament utilitzades en aquest tipus d'estudis com a traçadors, per identificar els punts on es podria haver originat algun vessament que hagués pogut provocar la contaminació. Aquests colorants són innocus tant per a les persones com per al medi natural i es degraden perfectament al medi aquàtic fins a desaparèixer.

Els treballs d'investigació s'allargaran durant les pròximes setmanes, però ja no s'han d'abocar més colorants, i per tant no s'hauria de tornar a produir cap nova coloració al riu. Posteriorment, l'empresa contractada podrà analitzar la informació recollida per elaborar l'informe detallat de resultats. Està previst que l'informe de conclusions es pugui lliurar durant el mes de maig.

El verd que ha fet la volta al món
Comentarios