Unió de Pagesos fa una crida a la participació en la manifestació convocada pel sindicat el pròxim 31 d'agost a Vielha per denunciar els "greus" danys de la fauna salvatge protegida, especialment d'ossos, voltors i llops, a la ramaderia i agricultura de muntanya i exigir a l'administració un canvi "urgent" en les polítiques de gestió d'aquesta fauna que permetin fer compatible l'activitat productiva i la preservació de la biodiversitat. Sota el lema 'El territori de muntanya, en lluita. Os, voltor, cabirol, senglar... Prou danys de fauna!', la protesta, en què també participaran tractors, comptarà amb la presència d'organitzacions de ramaders d'Aragó i del sud de França i el sindicat també ha convidat al Síndic i a membres del Conselh Generau d'Aran, així com a representants del sector turístic pirinenc, el qual –segons Unió de Pagesos- també s'estaria veient afectat sobretot per la presència de l'os i més davant d'alguna informació de turistes que han topat cara a cara amb algun exemplar d'aquesta espècie.
Unió de Pagesos denuncia que les poblacions de fauna salvatge, especialment l'os i voltors, no han parat de créixer en els últims anys, així com els atacs al bestiar, "que han perjudicat directament els ramats, provocant danys directes, i altres d'indirectes", com ara l'abandó de pastures i un increment de despeses per part dels ramaders en haver de prendre mesures extraordinàries", segons ha assegurat Raquel Serrat, responsable del sector boví de carn d'Unió de Pagesos.
Des de l'organització agrària remarquen la importància del manteniment de l'agricultura i la ramaderia extensiva per "paper fonamental" que tenen les pastures en la gestió de les zones de muntanya. Per això, l'organització considera "imprescindible i urgent" un replantejament de la gestió de la fauna salvatge, no només a les comarques de muntanya sinó arreu del territori. Des d'UP han recordat que s'han mostrat contraris des del primer moment a la reintroducció de l'os bru als Pirineus però "ara que hi és, cal buscar mesures per conviure-hi", ha manifestat Serrat.
Per Unió de Pagesos, entre aquestes mesures hi hauria l'establiment d'un topall per tal que espècies salvatges com ara l'os puguin seguir incrementant-se contínuament, segons ha indicat Joan Guitart, coordinador territorial de les comarques de muntanya del sindicat. UP estima que actualment hi hauria entorn a la cinquantena d'exemplars d'os als Pirineus i, en aquest sentit, el sindicat reclama a l'administració més "transparència i informació" sobre la presència de l'os i dels atacs que aquest ocasiona.
Unió de Pagesos també reclama que s'indemnitzin altres "despeses addicionals" que els atacs ocasionen als ramaders, més enllà de les morts del bestiar, com poden ser ferides o avortaments, entre altres. Una altra de les peticions de l'organització agrària és que els peritatges dels suposats atacs de fauna protegida a bestiar mort els portin a terme professionals o veterinaris "imparcials" i no els Agents Rurals com en alguns casos. UP també reclama que el programa PirosLife prevegi mesures de protecció amb un pla d'actuació específic per al bestiar boví i equí, i no només per a l'oví com ara el reagrupament i concentració dels ramats d'ovelles o cabres.
55 atacs de fauna protegida reconeguts el 2017, i 69 de denunciats enguany
Des d'Unió de Pagesos insisteixen en reclamar als ramaders afectats per danys de la fauna protegida que denunciïn al més aviat possible els atacs "per tenir opcions que aquests siguin compensats", però principalment per donar a conèixer la dimensió del "problema", ja que "molts dels atacs no es denuncien". Segons el sindicat, el 2017 es van denunciar 89 suposats atacs de fauna protegida, dels quals l'administració en va reconèixer 55 (44 d'os, 6 de llop i 1 de voltor), que va compensar en total amb uns 23.000 euros. Enguany, des del gener fins ara, les denúncies han estat 69, de les quals 49 haurien estat causes per l'os, 18 per voltor i 2 per llop, segons Unió de Pagesos.
Increment de casos de malalties com ara la tuberculosi
D'altra banda, UP posa de relleu que en els darrers mesos s'han intensificat els casos de transmissió de malalties de la fauna salvatge, protegida o no, al bestiar d'algunes explotacions. Una d'aquesta malalties és la tuberculosi, de la qual se n'han detectat casos positiu en, al menys, onze explotacions ramaderes en el darrer any i mig, segons l'organització agrària. A la vegada, també s'ha detectat senglars amb aquesta mateixa malaltia, segons els responsables d'Unió de Pagesos.
Presència de ramaders aragonesos i francesos
La manifestació del divendres 31 d'agost, que Unió de Pagesos ha presentat aquest divendres a Lleida, portarà per lema 'Eth territòri de montanha, en luta. Os, arrian, cabiròu, sanglièr... Non mès damatges de fauna! El territori de muntanya, en lluita. Os, voltor, cabirol, senglar... Prou danys de fauna!' sortirà a les 12 hores de l'avenguda deth Solan de Vielha i es dirigirà per la C-28 en direcció al centre de la població fins a la rotonda amb l'N-230. Continuarà per l'avinguda Garona i carrer Reiau fins al passeig de la Llibertat, on tindran lloc els parlaments.
A més dels ramaders de comarques de muntanyes catalans, la protesta comptarà amb la participació d'associacions de ramaders dels Pirineus d'altres comunitats de l'Estat com és el cas d'Aragó i membres de l'associació francesa per a la Salvaguarda del Patrimoni d'Arieja-Pirineus, entitat que des de fa anys denuncia els danys de l'os a la seva zona d'influència. Unió de Pagesos també ha convidat a participar-hi el Síndic d'Aran, Carlos Barrera, i a representants del Conselh Generau d'Aran, així com a representants del gremi d'hotelers i també fa una crida al conjunt de la població de les comarques de muntanya perquè "no només és un problema focalitzat a la ramaderia sinó que afecta a més d'un sector".