Unió de Pagesos exigeix al departament d'Agricultura una valoració urgent dels danys provocats pel foc a la Ribera d'Ebre

El sindicat informa els propietaris perjudicats per l'acció dels equips d'extinció que poden reclamar indemnitzacions sense haver d'esperar les valoracions de l'administració.

WhatsApp-Image-2019-06-27-at-11.34.432-1043x500
photo_camera Flames cremant en l'incendi de la Ribera d'Ebre.

Unió de Pagesos exigeix al departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que faci una valoració tan aviat com sigui possible dels danys agrícoles i ramaders causats pel foc declarat la setmana passada a la Torre de l'Espanyol. En aquest sentit, el sindicat insta el Departament a visitar els terrenys i així conèixer de primera mà l'abast i les conseqüències de les flames, per tal de començar a treballar en els ajuts als afectats.  

Al mateix temps, el sindicat també informa tots aquells agricultors que hagin patit desperfectes a les seves instal·lacions a causa de l'acció dels equips d'extinció de la Generalitat del seu dret a reclamar sense haver d'esperar a les valoracions dels ajuntaments i del Govern. Unió de Pagesos recorda als titulars d'explotacions agràries que aquestes indemnitzacions són obligatòries per part de l'administració per cobrir el deteriorament de béns (arbres, instal·lacions de reg, camins, marges, etc.) o bé la sostracció d'aigua per combatre les flames. 

Tan bon punt es va declarar l'incendi, que ha cremat una superfície de més de 6.000 hectàrees, el sindicat ja va instar les administracions a tramitar els ajuts necessaris perquè els afectats per l'incendi puguin reprendre tan aviat com sigui possible la seva activitat. Unió de Pagesos demana a les administracions que tirin endavant línies d'ajuda per a totes aquelles persones i explotacions que hagin patit danys a causa de l'incendi. En el cas del Govern català, el sindicat reclama que els ajuts siguin extensius tant en aquelles explotacions que disposen d'una assegurança com aquelles que no en disposen, ja que no hi ha cap normativa catalana que ho impedeixi.

Aquesta mesura ha d'estar encaminada a assegurar la reposició d'arbres o animals, així com a la renovació de la maquinària i les infraestructures malmeses pel foc.

Pel que fa al Govern de l'Estat, el sindicat reclama ajuts per al lloguer d'habitatges en els casos en que s'hagi produït una pèrdua de la llar per culpa del foc, així com la reparació, rehabilitació i reconstrucció d'aquesta; mesures fiscals com l'adequació de mòduls de l'IRPF a la pèrdua de producció i l'exempció de l'IBI i de quotes de la seguretat social agrària durant un any.

Unió de Pagesos també demana a la Generalitat que articuli línies de crèdit com a ajuts d'Estat per compensar pèrdues de rendes futures o de béns productius causats per fenòmens climàtics adversos.

comentaris