28.01.2022 |
Viure als Pirineus

SENDERISME

Tornen els Festivals de Senderisme dels Pirineus amb més força que mai

Aquests esdeveniments ajuden a promocionar el territori pirinenc des de múltiples punts de vista i tenen les rutes guiades a peu com a fil conductor.

Senderisme Vall d'Aran
Val d’Aran Walking Festival/Camins
Tornen els Festivals de Senderisme dels Pirineus amb més força que mai

Endinsar-nos en la muntanya seguint el ritme pausat de les nostres passes. Això és el que ofereixen els Festivals de Senderisme dels Pirineus, que enguany arriben a la 4a edició. Aquest 2019 són 11 territoris pirinencs els que organitzen aquest tipus d’esdeveniments. Com a principals novetats, els Festivals s’expandeixen cap als Pirineus Orientals i s’allargaran des de la primavera fins a la tardor. En total, gairebé un centenar d’activitats previstes.

Els 11 festivals tindran lloc de maig a octubre, la majoria en caps de setmana (tot i que algun també entre setmana). El primer comença el dissabte 18 de maig a la Conca Dellà (Pallars Jussà), i el seguiran els festivals de la Garrotxa, la Cerdanya, Àreu-Pica d’Estats (Pallars Sobirà), la muntanya d’Alinyà (Alt Urgell), el Ripollès, la Val d’Aran, la Vall Fosca (Pallars Jussà), l’Alt Empordà, la Vall de Boí (Alta Ribagorça) i l’Alt Pirineu (Pallars Sobirà).

Senderisme Vall Fosca(Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus/Ajuntament de la Torre de Capdella)

La tendència de visitants i l’oferta d’activitats augmenta any rere any. La 1a edició (any 2016) va aplegar 4 festivals, la 2a edició van ser 6 festivals, la 3a edició (la de l’any passat) es va passar a 8 festivals i, enguany, ja en són 11. Amb l’augment del nombre de festivals, també creix l’afluència de públic. Així, l’any 2016 van participar 600 persones, al 2017 es va arribar als 800 visitants i l’any passat es van assolir els 1.365 visitants.

Amb una durada d’entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a peu per a tot tipus de públics i a uns preus inferiors als habituals. Són, per tant, una oportunitat excel·lent per gaudir dels serveis de guies locals que ens aniran descobrint la cara més real, autèntica i sovint desconeguda de diversos racons dels Pirineus. Aquests esdeveniments s’inspiren en els walking festivals dels països centreeuropeus, on estan molt consolidats, sobretot al Regne Unit.

Els festivals combinen itineraris per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills amb propostes per als més avesats a recórrer llargues distàncies. En paral·lel, s’organitzen activitats per conèixer la cultura i la gastronomia locals. A diferència de les fires turístiques (centralitzades en un pavelló), el programa d’activitats de cada festival està descentralitzat; per tant, les sortides guiades es reparteixen per diversos indrets del territori que acull el festival, incloent espais naturals protegits de gran valor (fins a 6 parcs naturals i l’únic parc nacional del país).

L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), a través de la Taula de Camins, és l’organisme públic que coordina els festivals pirinencs, procurant que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns (definits amb els propis organitzadors i amb els parcs naturals). L’IDAPA compta amb el suport de la Marca Turística Pirineus, el Patronat de Turisme Ara Lleida i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

Tornen els Festivals de Senderisme dels Pirineus amb més força que mai
Comentarios