Es redueixen un 52% les urgències hospitalàries pediàtriques a l'Alt Urgell

La Unitat Maternoinfantil de l'Alt Urgell ha disminuït un 40% les cesàries des del 2012, amb una taxa actual del 16%, dos punts per sota de la mitjana de Catalunya

foto
photo_camera El director assistencial de Pediatria Pirineus, Jordi Fàbrega, amb el director del CatSalut, David Elvira, durant la presentació del projecte Pediatria Pirineus. Foto: CatSalut

Des de la seva creació l'any 2009 a l'Alt Urgell, Pediatria dels Pirineus ha aconseguit disminuir les visites d'urgències hospitalàries en un 52% a la comarca, segons dades de la memòria d'activitat del 2016. Pel que fa a la Unitat Maternoinfantil de l'Alt Urgell ha aconseguit augmentar la xifra de parts en un 13% (145 parts l'any 2016 versus 128 el 2015), amb un percentatge de cesàries del 16%. Aquesta xifra de cesàries ha disminuït un 40% des del 2012, i dos punts per sota de la mitjana de Catalunya que se situa en el 18%. Tanmateix s'ha consolidat el programa de l'alta precoç de les parteres amb part no complicat (entre les 8 i 24 hores del part), amb el que s'ha aconseguit que un 70% del total de parts s'hagin acollit a aquest programa, aconseguint una excel·lent gestió d'estades (estada mitjana d'obstetrícia global d'1,75, rebaixant els 2,02 dies aconseguits l'any 2015).

Pediatria dels Pirineus és una societat de professionals que des dels seus inicis dóna servei, per encàrrec del CatSalut, a l'Alt Urgell i, des del 2 d'octubre, ha ampliat la seva activitat a les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça. L'objectiu del projecte Pediatria dels Pirineus és garantir una atenció de qualitat, sostenible i eficient en una àrea geogràfica del país on tradicionalment hi ha hagut dificultats per garantir les cobertures.

Aquesta atenció és pediàtrica, obstètrica i ginecològica a la comarca de l’Alt Urgell, tant en assistència primària a les àrees bàsiques de salut (ABS) La Seu d’Urgell i Urgell Sud, com en l'àmbit hospitalari a la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell. Pel que fa a l'activitat ampliada és només pediàtrica i inclou l'atenció especialitzada a l'Hospital del Pallars i l'atenció primària de les quatre ABS: Tremp, La Pobla de Segur, Pallars Sobirà (a Sort) i Alta Ribagorça (al Pont de Suert). Per poder prestar aquest nou servei, es compta amb els quatre professionals ja existents a la zona i s’han contractat dos pediatres més.

El director del CatSalut, David Elvira, i el director assistencial de Pediatria dels Pirineus, Jordi Fàbrega, han presentat a l'Hospital Comarcal del Pallars (Tremp) aquest nou dispositiu d'atenció pediàtrica que ampliarà el servei. 

Balanç del 2016 a l'Alt Urgell

Gràcies a la seva tasca assistencial a l'Alt Urgell, el 2016, Pediatria dels Pirineus va estabilitzar el nivell d'accessibilitat, reduint la demora de cita prèvia. Per exemple, en el CAP Oliana s'ha aconseguit que la població obtingui cita prèvia amb només dos dies d'antelació (hi ha visites dilluns, dimecres i divendres) i al CAP La Seu d'Urgell s'obté cita per al mateix dia (hi ha visites de dilluns a divendres).

Quant a l'atenció especialitzada (nivell hospitalari), l'activitat de Pediatria dels Pirineus el 2016 va seguir amb la tònica dels anys previs, amb un baix nombre d'ingressos pel bon control poblacional en l'àmbit ambulatori, amb estades mitjanes baixes per la complexitat, gràcies a una molt bona resolució de les patologies. S'ha seguit amb les visites d'especialitat a consultes externes (seguiment neonatal, pneumologia i endocrinologia) sense demora per a la primera visita. També durant el 2016 es van iniciar les visites de cardiologia pediàtrica per part d'especialistes de l'Hospital Sant Joan de Déu (HSJD) que es desplacen a la Seu d'Urgell.

Més a Comarques