METEOROLOGIA

Les darreres pluges i el desgel fan augmentar els cabals dels rius a l'Alt Pirineu

La crescuda del Noguera Pallaresa a Esterri i la Guingueta d'Àneu inunda algunes finques properes a la llera del riu

Pantà de la Torrassa
photo_camera Les comportes del Pantà de la Torrassa, a la Guingueta d'Àneu, desembassant aigua/Marta Lluvich

Les pluges de les darreres hores sumades al desgel de la neu, habitual en aquesta època de l'any, han fet augmentar considerablement el cabal dels rius del Pirineu. En aquest sentit, Protecció Civil ha activat en fase de prealerta el Pla Inuncat per la crescuda del Garona, que a les cinc de la matinada ha arribat a baixar amb un cabal de més de 98 metres cúbics per segon al seu pas per Bossòst (Val d'Aran). Aquest volum d'aigua representa més del doble del registrat aquest dilluns, segons les dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). Mentre, el Noguera Pallaresa al seu pas pel nucli d'Escaló, a la Guingueta d'Àneu, (Pallars Sobirà) té aquest dimarts al matí un cabal de més de 82 metres cúbics per segon, gairebé quatre vegades més que fa 24 hores. Tant en aquest municipi com en el d'Esterri d'Àneu, la crescuda del riu per sobre de la seva llera ha afectat algunes finques properes, sense causar, però, mals majors. En aquesta mateixa zona també s'està desembassant aigua del pantà de la Torrassa, que té obertes quatre de les seves cinc comportes.


Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, que ha activat la Prealerta del Pla Especial d'Emergències INUNCAT per l'augment de 84 metres cúbics per segon en el cabal del Garona, ha recomanat extremar les precaucions a l’entorn de la llera dels rius. Per la seva banda, el síndic d'Aran, Carlos Barrera, s'ha afegit a aquesta crida i ha afegit: ”En aquests moments cal estar atents, no hi ha motius per preocupar-se, però demanem a la gent evitar les activitats al voltant dels rius". Per previsió, els Agents de Medi Ambient d’Aran, acompanyats pel síndic, han controlat els punts més conflictius del riu Garona i d’altres rius de la Val d'Aran com el barranc de Vedreda, a la Val de Toran”.

Mentre, a les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya, el creixement dels cabals ha estat menor en comparació a la zona de l'Alt Pirineu més occidental. Així, el Segre al seu pas per la Seu d'Urgell ha registrat aquest dimarts al matí un cabal de 54 metres cúbics per segon, mentre que dilluns baixava amb un volum de 37 metres cúbics per segon.

Pel que fa a la situació dels pantans, el de Borén, a l'Alt Àneu (Pallars Sobirà), està deixant passar 53 metres cúbics per segon d'aigua i el de la Torrassa 55. Mentre, aigües avall del riu Noguera Pallaresa, Talarn (Pallars Jussà) està desembassant 140 metres cúbics per segon. D'altra banda, el de Tavascan, al municipi de Lladorre (Pallars Sobirà), n'està alliberant 20 metres cúbics per segon, segons les dades facilitades aquest dimarts per Endesa, que té previst continuar desembassant aquests pantans en els propers dies en previsió que es pugui acumular més aigua procedent del desgel, ja que, segons han explicat fonts de la companyia, les precipitacions de les darreres hores estan accelerant aquest procés.

Més a Comarques