MEDI AMBIENT

Neixen sis nous cadells d'os bru a l'Alt Pirineu durant el 2017

Ja són 43 els exemplars distribuïts en una àrea de 4.900 quilòmetres quadrats entre Catalunya, Aragó, Navarra i França.Les xifres corroboren la tendència a l'alça de la població d'ossos, que ha anat creixent els últims anys, passant de 31 individus el 2014 i 32 el 2015 a 41 el 2016.

Foto. Imatge de fototrampeig al Port de Tavascan el juliol del 2017.
photo_camera Imatge de fototrampeig al Port de Tavascan (Pallars Sobirà) el juliol del 2017/Piroslife

La població d'ossos als Pirineus ha arribat el 2017 als 43 exemplars identificats entre Catalunya, Aragó, Navarra i França. El gruix de la població (41) es localitza a la zona central, que inclou una superfície d'uns 4.000 quilòmetres quadrats que abasta l'Alt Pirineu i l'Aran, l'Alta Garona i l'Arieja. Els altres dos exemplars s'han localitzat als Pirineus Atlàntics, encara que també s'han apropat als Pirineus centrals. En els últims anys, la distribució d'ossos als Pirineus s'ha ampliat, passant d'estar presents en una àrea de 3.800 quilòmetres quadrats el 2015 a ocupar-ne 4.900 actualment. Concretament, a Catalunya, el 2017 s'han identificat 25 exemplars (deu mascles, dotze femelles i tres amb sexe no identificat), segons Territori i Sostenibilitat. En tots els Pirineus, el 2017 han nascut set cadells de quatre femelles: Dos de Caramellita, dos d'Isil, dos de Plume i un de Chataigne. Sis d'aquests han nascut a Catalunya, concretament els de Caramellita, Isil i Plume.

Les xifres corroboren la tendència a l'alça de la població d'ossos, que ha anat creixent els últims anys, passant de 31 individus el 2014 i 32 el 2015 a 41 el 2016. Així, a més dels set nous cadells (dos mascles, una femella, i quatre amb sexe no identificat), els 43 exemplars identificats el 2017 es divideixen en 21 adults (set mascles i catorze femelles) i 15 subadults de 2, 3 i 4 anys (nou mascles, cinc femelles i un amb sexe no identificat). 

Tanmateix, l'absència de dades en els últims dos anys, ha fet que el 2017 es donin per desapareguts dos individus: el mascle Moonboots i la femella Patoune. Pel que fa al mascle Pyros, les càmeres de fototrampeig el van captar per última vegada a finals de març i principis d'abril del 2017.

Foto. Baixada d'un agrupament la passada tardor.

46 atacs atribuïts a l'os durant el 2017 a Catalunya

Durant el 2017, s'han comptabilitzat a Catalunya 46 atacs atribuïts a l'os concentrats entre maig i setembre; 29 sobre ramat i 17 sobre arnes, la majoria (llevat de tres) a la zona de la Val d'Aran. Han afectat 177 ovelles, un corder, tres cabres, dues eugues i un poltre, així com 46 arnes i 18 nuclis.

Per fer compatible l'activitat econòmica amb la consolidació de l'os bru al Pirineu, el programa Piroslife ha impulsat un seguit de mesures preventives per minimitzar les afectacions d'aquest animal salvatge a sectors tan estratègics com la ramaderia i l'apicultura. Principalment, l'agrupament dels ramats, la contractació de pastors, el tancament i protecció dels ramats a la nit, i el manteniment i reforç de les tanques de protecció per a les d'instal·lacions d'apicultura.

Una de les més efectives ha estat l'agrupament de ramats per a la vigilància permanent del bestiar en època de pastura en territori freqüentat per l'os. El 2017 el nombre d'agrupaments, pastors i caps de bestiar agrupats han augmentat fins als 28 agrupaments de ramats, tretze pastors i ajudants de pastor contractats, i 39.299 caps de bestiar protegits.

Al Parc Natural de l'Alt Pirineu s'han agrupat quatre ramats d'ovelles i un de cabres, amb 3.757 caps de bestiar en total, vigilats per cinc pastors i dos ajudants de pastor. A l'Aran han estat sis els ramats agrupats, amb 6.450 caps vigilats per sis pastors. D'aquests últims, tres s'han agrupat en el marc del projecte PirosLife, i uns altres tres han estat agrupats i protegits pels seus propietaris.

D'altra banda, a la zona de presència esporàdica d'os (sud del Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Alta Ribagorça), s'han agrupat disset ramats, amb 29.092 caps de bestiar. Els agrupaments finalitzen a finals d'octubre, coincidint amb l'arribada del fred i la manca de farratges a alta muntanya.

1.921 fotografies i 120 vídeos

L'equip de seguiment de l'os bru ha registrat el 2017 un total de 221 contactes fotogràfics gràcies a les 39 càmeres instal·lades (27 al Pallars Sobirà, dues a l'Alta Ribagorça i deu a l'Aran), que han captat 1.921 imatges dels diversos exemplars i 120 vídeos. També s'han registrat deu petjades i 120 mostres de pèl, entre altres evidències, segons informa el Departament de Territori i Sostenibilitat. En total s'han obtingut 1.389 indicis d'os als Pirineus Atlàntics, els Alts Pirineus, l'Alta Garona i l'Arieja, Navarra, Aragó i Catalunya.

  •  

Més a Comarques