FGC enllesteix els treballs del telecadira del Coll de Pal

La plataforma Salvem el Coll de Pal ha denunciat el projecte a la Comissió Europea

Pla mitjà de Coll de Pal després de les obres. Imatge del 13 d'agost del 2019. (Horitzontal)
photo_camera Coll de Pal després de les obres.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha enllestit, aquesta setmana, els treballs per posar en marxa el telecadira que ha d'unir el Coll de Pal amb l'estació de La Molina. Les obres, que han durat tres setmanes, han anat lligades a l'obertura d'una rasa que ha xocat amb l'oposició de la plataforma contrària al projecte, Salvem el Coll de Pal. Des de l'estació de La Molina, el seu director, Xavier Perpinyà, explica a l'ACN que l'actuació era prevista i imprescindible per garantir "la recepció" del telecadira, a banda que assegura que es replantarà la zona. Simultàniament, la plataforma ha denunciat el projecte davant de la Comissió Europea.
La crisi va obligar aturar les obres del telecadira del Coll de Pal el 2011. Fa poc més d'un any, FGC va adjudicar novament els treballs, xocant amb l'oposició d'un grup de veïns que van constituir la plataforma Salvem el Coll de Pal. Aquesta defensa el paratge natural actual i denuncia les conseqüències socials i econòmiques del nou accés a La Molina així com els impactes ambientals associats a la transformació urbanística de l'espai, entre el que hi ha la construcció d'un nou aparcament per a 174 vehicles.

Telecadira, a punt

Les obres del telecadira, que ha costat 1MEUR, es van iniciar a finals de juliol i van acabar aquest dimecres. Fora de la instal·lació, explica Perpinyà, s'ha realitzat un moviment de terres per tal de poder fer la recepció del telecadira. Sí que és cert que el "moviment", afegeix, facilitarà les obres del futur aparcament –s'ha fet una rasa d'uns 800 metres cúbics-, però que a hores d'ara aquest, que l'hauria d'executar l'Ajuntament de Bagà, no està ni contemplat en el temps. Per tant, assegura que, ara per ara, els treballs a la zona estan ja finalitzats i no hi ha intenció de fer-hi res més.

Perpinyà subratlla que són els primers a voler conservar "el verd" i explica que ja tenien intenció de replantar la zona on s'ha fet la rasa. També recorda que el projecte compta amb una comissió de seguiment medi ambiental -amb membres dels ajuntaments afectats, l'estació d'esquí, el parc natural, Diputació de Barcelona i Departament de Territori i Sostenibilitat-, pel que tot està completament "supervisat" per garantir el menor impacte mediambiental.

Mateix domini esquiable

El director de La Molina destaca que, a diferència, del que diuen els opositors, l'única obra que s'ha fet, el telecadira, no suposarà en cap cas un increment del domini esquiable. La nova instal·lació unirà les pistes de Volta Muntanya Sagrada, Olímpica i Comabella. L'objectiu és que els esquiadors debutants puguin arribar al Coll de Pal, fins ara limitat als experts.

"La rasa no estava prevista"

El portaveu de Salvem el Coll de Pal, Ferran Canudas, ha assegurat que la rasa realitzada "no estava prevista" en aquella zona, raó per la qual han presentat una instància a l'Ajuntament de Bagà.

No és, però, l'única queixa recent. L'entitat, explica Canudas, també ha denunciat el projecte davant de la Comissió Europea per l'incompliment de dues directives d'Avaluació d'Impacte Ambiental. Al·leguen que s'està actuant a la zona fraccionant els projectes i, per tant, s'estan realitzant estudis d'impactes ambientals individuals i en cap cas contemplant el dany global que pot patir la zona.

En paral·lel, fa tres setmanes que van presentar també queixa a la Generalitat perquè quan es va atorgar les obres del telecadira no hi havia cap avaluació de l'impacte ambiental. A més, com s'ha fet amb la Comissió Europea, van denunciar també el fraccionament dels projectes.

Possibles mobilitzacions

Malgrat que les accions amb el telecadira "han arribat tard", l'entitat assegura que no llançarà la tovallola i no descarten mobilitzacions per impedir la resta de projectes previstos a la zona. A banda de l'aparcament, els projectes inicials també contemplen enllestir l'edifici de serveis i la construcció d'una bassa d'aigua destinada al proveïment de la xarxa de canons de neu de les pistes.

Canudas recorda que, malgrat que entre la població hi ha partidaris al projecte pels beneficis econòmics que pot comportar i la generació de llocs de treball, hi ha una altra part important "que veu que no és el futur i que s'ha de trobar un altre model de negoci que beneficiï a la comarca".

Més a Comarques