Ni un sol animal dels més de 2.500 caps de bestiar que han estat entre 4 i 5 mesos agrupats a les muntanyes del Parc Natural de l’Alt Pirineu han patit cap atac d’ós bru (Ursus arctos). La vigilància dels ramats per tant es consolida com una de les accions principals i fonamentals que porta a terme el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de suport al sector primari per afavorir la coexistència de les activitats ramaderes i la presència de la fauna protegida.
La vigilància de ramats forma part del programa de suport a ramaders i propietaris perquè agrupin els seus caps de bestiar de manera que es puguin aplicar mesures efectives de protecció quan pasturen i passen la nit en zones amb presència d’óssos, amb l’objectiu de reduir la conflictivitat i de facilitar el maneig dels ramats.
La mesura consisteix a agrupar els ramats i mantenir una sèrie de pastors contractats directament pel Departament d’Agricultura perquè durant 4 o 5 mesos, segons la zona i les condicions meteorològiques, vigilin els ramats agrupats nit i dia. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural desenvolupa des de l’any 2007 un programa de cohabitació per reduir els conflictes entre la ramaderia ovina i la presència de l’ós bru, espècie amenaçada a Catalunya. Però va ser a partir del 2011 quan es va actuar a la zona més concreta amb presència demostrada d’ós bru. Aquell any es van començar a contactar pastors des del Departament per guardar els ramats que es trobaven situats en llocs amb presència estable d’ós bru. Els anys 2011 i 2012 el programa es va desenvolupar al sector de les valls d’Àneu, però l’any 2013 i aquest 2014 el programa ja es va ampliar a la vall de Cardós a causa de la presència habitual de l’espècie en aquests indrets. Aquest 2014 s’han continuat agrupant a les valls d’Àneu (700 ovelles) i a la vall de Cardós (2 ramats de 1.100 i 800 ovelles). El Departament ha contractat tres pastors i dos ajudants, que han donat suport a la vigilància dels ramats agrupats.
El programa ha consistit a agrupar durant la temporada d’estiu els ramats d’oví d’una mateixa zona, i aplicar mesures de prevenció perquè el bestiar oví no pateixi cap atac d’ós. Les mesures aplicades són les següents: vigilància del ramat per part d’un pastor les vint-i-quatre hores del dia, presència de gossos de protecció de ramats (GPR) de la raça autòctona Muntanya dels Pirineus i tancament nocturn del bestiar en pletes (corrals) amb tancats electrificats.
Vista l’efectivitat dels GPR cada vegada hi ha més ramaders a la zona que estan tornant a incorporar aquests animals als seus ramats i en pròxims anys ja no caldrà que els pastors contractats aportin els seus propis gossos de protecció.
El programa ha consistit a agrupar durant la temporada d’estiu els ramats d’oví d’una mateixa zona, i aplicar mesures de prevenció perquè el bestiar oví no pateixi cap atac d’ós. Les mesures aplicades són les següents: vigilància del ramat per part d’un pastor les vint-i-quatre hores del dia, presència de gossos de protecció de ramats (GPR) de la raça autòctona Muntanya dels Pirineus i tancament nocturn del bestiar en pletes (corrals) amb tancats electrificats.
En els agrupaments realitzats enguany, tots al Parc Natural de l’Alt Pirineu, hi han participat un total de catorze ramaders. Es tracta, doncs, de donar suport al ramader compatibilitzant la conservació de l’ós bru com a element de recuperació de la nostra biodiversitat, però també com a element dinamitzador del territori. El nombre d’óssos al Pirineu es va consolidant, ja són més d’una trentena, i l’augment dels exemplars acompanyat d’aquestes mesures de suport fan compatible la presència d’aquest animal en perill d’extinció amb el model actual del Pirineu. Precisament els danys s’han reduït a 0 gràcies a aquesta gestió específica de seguiment i prevenció de danys i suport als ramaders, pastors i apicultors. Tal com es pot apreciar al gràfic, aquest és el primer any que a Catalunya i a l’entorn del PNAP no hi ha hagut danys ni al bestiar ni a l’apicultura.
Aquest programa, impulsat per la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, es porta a terme gràcies a la col·laboració del personal tècnic del Servei de Biodiversitat i del Parc Natural de l’Alt Pirineu, així com de l’Equip de Seguiment i Conservació de l’Ós (Tragsa), que ha desenvolupat tasques de suport a ramaders i pastors. També compta amb l’aportació de l’ONG Acciónatura, dedicada a la conservació de la biodiversitat, que ha facilitat el finançament privat per a l’adquisició de dos barracons com a refugi per als pastors i, molt especialment, amb la col·laboració dels mateixos ramaders beneficiaris del programa.