BATLLIA

L'antic màxim accionista de BPA es querella contra el cap de govern d'Andorra per la intervenció del banc

Xavier Espot es mostra "tranquil" davant les acusacions de prevaricació i tràfic d'influències per part d'Higini Cierco
Cap de Govern al despatx
photo_camera Xavier Espot, cap de Govern d'Andorra, al seu despatx / L.G./ANA

L'antic màxim accionista de Banca Privada d'Andorra (BPA), Higini Cierco, ha interposat una querella criminal contra el cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, a qui acusa dels delictes de prevaricació, tràfic d'influències i malbaratament de cabals públics. Tot plegat té a veure amb la intervenció del banc l'any 2015, pocs dies després que el FinCEN - la divisió de delictes financers del Departament del Tresor dels Estats Units- emetés una nota en què afirmava que l'entitat financera actuava com una "organització criminal" que permetia i participava d'un suposat blanqueig de capitals. Per la seva banda, Espot s'ha mostrat "tranquil" i assegura que les actuacions dutes a terme per l'anterior executiu i l'actual "són exemplars".

En el moment de la intervenció de la BPA, l'actual cap de govern era ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior. Segons ha avançat el diari digital 'Altaveu', la querella presentada fa incidència en el fet que un 96% dels clients de l'antiga entitat financera ha pogut demostrar que l'origen dels fons que hi havien dipositat al banc eren lícits. També s'assegura que Espot hauria actuat per establir una legislació que afavoria la seva família, que era accionista minoritària de BPA.

Cap de Govern al despatx
Xavier Espot, cap de Govern d'Andorra, al seu despatx / L.G./ANA

"No tinc absolutament res a reprotxar-me", ha afirmat el cap de l'executiu andorrà en una compareixença davant els mitjans de comunicació, en la qual ha refermat que les actuacions que es van fer eren "conforme a la legalitat i a l'ètica" envers la ciutadania. D'aquesta manera, ha asseverat que té una explicació per "totes i cadascuna de les qüestions" que se li imputen i ha volgut ressaltar el fet que la querella es presentés poques hores després d'anunciar que opta a la reelecció. També ha dit que veu "sorprenent" que molts dels fets que se citen són de fa sis i, fins i tot, nou anys enrere.

Espot ha refermat la legitimitat de l'anomenada 'llei BPA' o 'llei AREB' promoguda en l'anterior legislatura, tot recordant que hi va votar "a favor" encara que la legislació perjudicava la seva família. Concretament, segons ha detallat, a la seva mare i les seves tietes, qui disposaven de poc més d'un 5% de les accions i que representaven el segon accionista més important de l'entitat després de la família Cierco. "Aquesta llei certificava la pèrdua, sense cap dret a indemnització, del valor de les accions", ha dit el cap de govern, que ha assenyalat que va pensar en l'interès general abans que en el personal i familiar perquè considerava que era l'única llei "necessària i imprescindible" per salvar el sistema financer d'Andorra, els dipòsits de les persones "responsables" que hi tenien estalvis i els llocs de la majoria de treballadors de BPA.

higini-cierco-andorra
Higini Cierco, antic màxim accionista de  Banca Privada d'Andorra (BPA)

El màxim mandatari de l'executiu del Principat ha assegurat que té la consciència "molt tranquil·la" i que es defensarà de les acusacions. "Sé que triomfarà la veritat i aquesta és que les coses es van fer bé i que jo sempre les he fet bé", ha manifestat. Espot també ha remarcat i reiterat que cap dels membres de l'antic govern liderat per Toni Martí no tenien coneixement amb antelació que recauria la nota del FinCEN i que s'intervindria BPA. A més, ha justificat que només es van exigir responsabilitats personals a qui tenia el control del banc, la família Cierco, i que a la resta d'accionistes, inclosa la seva família, se'ls va deixar a marge havent de pagar una "sanció forta", la qual corresponia a la pèrdua del valor de les accions.