25N DIA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

L'Alt Pirineu crida contra la violència masclista

El nombre d'atencions per casos de violència masclista a l'Alt Pirineu i Aran ha crescut aquest 2019 un 26'6% en comparació amb l'any passat. 
25N Tremp 2
photo_camera Concentració de dones, aquest dilluns, al Passeig de Tremp/tremp.cat

Aquest dilluns, 25 de novembre, s’ha commemorat a les capitals de comarca de l'Alt Pirineu i Aran el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència masclista amb concentracions i la lectura d’un manifest reivindicatiu. Precisament aquest dilluns s'ha fet públic que el nombre d'atencions per casos de violència masclista a l'Alt Pirineu i Aran ha crescut aquest 2019 un 26'6% en comparació amb l'any passat. 

A la Seu d'Urgell, sota el lema L'Alt Urgell lliure de violències masclista i LGBTIQfòbia, l'acte ha estat encapçalat per la regidora de Polítiques d'Igualtat i tinent d'alcalde d'Atenció a les Persones de l'Ajuntament urgellenc, Marian Lamolla, que juntament amb diverses dones representants de diferents institucions de la Seu i comarca han llegit el manifest del 25N.

25N la Seu

A l'acte reivindicatiu del 25N celebrat a la capital alturgellenca també li han donat suport l'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, el vicealcalde urgellenc, Francesc Viaplana, el tinent d'alcalde, Carlos Guàrdia, i el vicepresident del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Martí Riera, així com la Síndica Municipal de Greuges, Anna Martí, i diversos regidors i regidores del municipi urgellenc.

En finalitzar l'acte, Marian Lamolla ha explicat que des del circuit de Serveis d'Atenció a la Violència Masclista de l'Alt Urgell s'han atès, l'any 2019, un total de 87 dones. Precisament aquesta dada, juntament a dades generals a nivell de Catalunya sobre violència masclista, ha quedat recollida en una lona de grans dimensions que s'ha instal·lat al mur del civisme que hi ha a la plaça Soldevila de la Seu d'Urgell. 

Sort

A la capital del Pallars Sobirà, l'Ajuntament de Sort i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, van impulsar una concentració a les 6 de la tarda davant l'Ajuntament de Sort on va tenir lloc la lectura del manifest. A continuació es va organitzar la xerrada "Violències masclistes" al Centre Cívic de Sort.

25N Aran

Aran

El Conselh Generau d’Aran, a través del Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAH), va organitzar una jornada commemorativa amb la intenció de mostrar el seu compromís amb la lluita per la igualtat i l’erradicació de la violència de gènere. A les 19 va tenir lloc la presentació “La violència de gènere a Arán”, a càrrec de les professionals del SIAH amb la prèvia obertura de la vicesíndica d’Aran, Maria Vergés. Tot seguit, es va projectar el vídeo commemoratiu del Conselh per a la 25-N, es va presentar el cartell dissenyat en el Centre de Joventut Antara, de l’Ajuntament de Vielha i Mijaran i, finalment, es va procedir a la lectura del manifest a càrrec del SIAH i de les representants de l’Associació per la Igualtat a Aran.

Maria Vergés, vicesíndica d’Aran, va manifestar que “Per al govern d’Aran aquest assumpte és de vital importància i, per això, durem a terme tota una sèrie d’accions en matèria de formació, prevenció i de coordinació amb tots els estaments que treballin per a erradicar la violència de gènere en la nostra societat”.

Tremp crida "Si en toquen a una, ens toquen a totes"

A les 17h, al passeig de Tremp, va tenir lloc un acte de sensibilització i visualització de les víctimes de violència de gènere de l’any 2019. Agafant cóm a inspiració l’obra artística de Elina Chauvet anomenada “Zapatos Rojos” es va voler visualitzar el buit que han deixat les dones assassinades, l’absència de qui les calçava i el vermell simbolitza la sang,  però també com a símbol d’esperança per a que no es torni a repetir. La representant de l'associació de dones Rosa d'Abril, Marissa Riart, va llegir el manifest.

A les 18.30h va tenir lloc la conferència: “La violència envers les dones amb l’exili i la deportació” a la biblioteca pública Maria Barbal a càrrec de l’associació Amics de Ravensbrück.

25N Cerdanya 2

Setmana d'activitats a la Cerdanya

A la comarca de la Cerdanya s'ha organitzat una 'Setmana d'activitats contra la violència de gènere´. Aquest dilluns, a les escales de la seu del Consell Comarcal de la Cerdanya va tenir lloc una concentració de dones, encapçalada per la presidenta de la institució, Roser Bombardó, i es va llegir el manifest del 25N. Al llarg de tota la setmana tindrà lloc activitats a diferents municipis de la comarca. Aquest és el programa:

25N. cartell Cerdanya