El Parc Natural del Cadí-Moixeró ha finalitzat la segona fase del procés participatiu organitzat per a l’elaboració del Pla de protecció d’aquest parc natural, amb l’objectiu d’aconseguir el màxim consens i participació de particulars i empreses del territori. L’objectiu és implicar tots els agents interessats per avançar en la redacció d’aquest document clau per a regular els usos i garantir la sostenibilitat ambiental de l’espai natural.
Prop d’un centenar de persones han intervingut en aquesta fase participativa, que es va iniciar el 16 d’octubre a Gósol, i s’ha estès durant tres setmanes per diferents localitats de l’Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya, amb la voluntat d’acostar el procés participatiu al territori.
S’han celebrat nou sessions en tres grups de treball específics a les comarques de l’Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya, amb la implicació de particulars, empreses i entitats públiques i privades
En total, s’han organitzat 9 sessions de debat a les tres comarques que integren el parc natural. Les sessions s’han planificat a partir de tres grups de treball específics al voltant dels temes següents:
- Ús públic i activitats al medi natural.
- Obres serveis i infraestructures.
- Usos forestals i agroramaders i altres aprofitaments.
En els grups de treball, els participants s’han distribuït en taules temàtiques on s’ha dinamitzat el debat al voltant de quatre eixos:
- La identificació i valoració dels efectes, riscos i oportunitats dels usos i activitats sobre el territori del Parc.
- La detecció d’oportunitats estratègiques per al desenvolupament d’aquestes mateixos usos de manera coherent amb els objectius del Pla de Protecció.
- Les mesures de gestió i actuació necessàries per fer possible les oportunitats detectades.
- Les mesures per a la minimització o correcció dels impactes identificats com a més importants.
La participació per territoris ha estat força equilibrada, encara que la més alta s’ha registrat al Berguedà (30%).
Per sectors, els més participatius han estat els ens locals (21%), seguits del sector agroramader i de productes locals (19%), el turisme (18%), i el sector forestal (17%).
Quant al perfil dels assistents, a més dels tècnics (26%), destaquen les empreses i activitats econòmiques locals (24%), els propietaris i propietàries de finques dins el parc (13%), i veïns i veïnes en general (10%). Cal destacar l’aportació tècnica dels representants territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través del personal tècnic de les oficines comarcals i serveis territorials, així com altres òrgans de l’administració com el Centre de la Propietat Forestal o agents del cos d’Intervenció en Muntanya dels Mossos d’Esquadra i del GRAE.
El procés ha estat promogut pel Departament de Territori i Sostenibilitat, d’acord amb la voluntat del Govern de potenciar la participació ciutadana i la transparència en la planificació estratègica. Les sessions han comptat amb la presència del director del Parc Natural del Cadí – Moixeró, Jordi Garcia Petit, i de personal tècnic de l’equip de gestió del Parc, així com del Servei de Planificació de l’Entorn Natural de la Generalitat, amb el suport tècnic i logístic de diversos ajuntaments. Encara que les sessions participatives presencials ja s’han acabat, el procés continua actiu i es poden fer aportacions a través del portal de participació.
Sessions informatives al setembre
La contribució de tots els sectors socioeconòmics és imprescindible a l’hora de dissenyar un Pla de Protecció adequat als objectius de conservació i promoció dels valors naturals i culturals que alhora respongui a les necessitats del territori. Per impulsar aquesta participació activa, durant el mes de setembre es van dur a terme tres sessions preparatòries a Bellver de Cerdanya, Bagà i Alàs i Cerc, a les comarques de la Cerdanya, Berguedà i Alt Urgell, respectivament, corresponent a la primera fase d’aquest procés participatiu.
El Pla de protecció del medi natural i del paisatge establirà els objectius específics de protecció del parc natural, regularà els usos del sòl i l’aprofitament dels recursos naturals i el seu ús públic, amb normes i directrius de gestió que garanteixin la conservació dels valors. També vol ser una eina que generi oportunitats en l’àmbit social i econòmic en aquest territori amb el foment d’activitats vinculades a la conservació d’aquest patrimoni natural. El procés de participació vol garantir que aquest instrument fonamental en la futura gestió del parc reflecteixi el millor possible la visió dels diferents agents del territori implicats, com ara entitats, teixit econòmic, i particulars.