MEDI AMBIENT

El Parc de l'Alt Pirineu requerirà bones pràctiques en la rehabilitació de construccions aïllades

L'objectiu és promoure que les rehabilitacions s'executin amb el màxim respecte envers el paisatge i el medi ambient
Pla general del 'Workshop d'arquitectura i patrimoni', celebrat a Esterri d'Àneu el 15 de novembre del 2019. (horitzontal)
photo_camera Pla general del 'Workshop d'arquitectura i patrimoni', celebrat a Esterri d'Àneu/PNAP

El Parc Natural de l'Alt Pirineu exigirà l'aplicació de bones pràctiques en la rehabilitació i restauració de construccions aïllades dins del seu àmbit. Així ho ha anunciat el director del Parc, Marc Garriga, durant la celebració del 'Workshop d'arquitectura i patrimoni', celebrat a Esterri d'Àneu. Garriga, ha explicat que la Guia incorporarà un seguit de requisits per homogeneïtzar la morfologia, els sistemes constructius, els materials, les textures i els cromatismes. Tot serà d'obligat compliment per a obres de rehabilitació de bordes i cabanes executades amb ajuts del Parc. La idea és que s'estengui a qualsevol actuació dins d'aquest àmbit, un cop s'incorpori com a requisit en la normativa que regeix el Parc.

Aquesta guia es preveu que estigui enllestida i publicada a principis de l'any vinent, després de la fase de recollida d'aportacions d'especialistes de diferents disciplines acadèmiques durant la celebració d'aquesta jornada.

El document detallarà entre altres qüestions, el material, l'espai, la forma, el cromatisme, i com introduir noves tipologies constructives entre moltes altres accions. Es tracta de criteris per remarcar les propietats de l'arquitectura tradicional com a motor de desenvolupament territorial i de sostenibilitat. Concretament, inclourà les tècniques constructives, els elements d'alt valor arquitectònic i singulars que caldrà respectar, les obertures de portes i finestres, l'estructura i forma de les xemeneies, entre altres.

Aquesta guia pretén ser un material de difusió i una metodologia que serveixi de base per crear una sensibilització, consciència i protecció del patrimoni característic de l'Alt Pirineu.

Estratègies de consens en la conservació del patrimoni

La trobada, que ha reunit una trentena de professionals dels àmbits de l'arquitectura, la restauració, i el patrimoni, i personal tècnic del parc natural, ha servit per intercanviar experiències entre els diversos actors que intervenen en la conservació del patrimoni arquitectònic del Pirineu i fixar les bases per establir criteris comuns per a la seva protecció, rehabilitació i gestió a l'Alt Pirineu.

Durant la sessió, s'ha remarcat experiències innovadores en aquest terreny, com la del Parc Natural dels Ports, que el 2003 va iniciar un treball de recerca del seu patrimoni arquitectònic per inventariar i geolocalitzar les construccions tradicionals existents, i a elaborar una guia per intervenir en les edificacions dins del parc.

Més a Altres