El Consell Comarcal de l’Alt Urgell denuncia robatoris i vandalisme als senyals del Camina Pirineus

Diversos plafons panoràmics han estat descargolats, tallats o fets malbé

Plafó tallat Serra de les Canals
photo_camera Plafó tallat Serra de les Canals, part dels projecte Camina Pirineus

En les darreres setmanes, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha detectat diversos robatoris i accions vandàliques a les senyalitzacions del projecte Camina Pirineus. Alguns d’aquests actes s’han perpetrat amb l’ús d’eines com ara discos radials a bateria o estris especials per fer saltar cargols d’alta seguretat. Per tot plegat, l’ens comarcal fa una crida a la preservació d’uns equipaments que han estat instal·lats per facilitar l’orientació als usuaris de les rutes de senderisme. “És intolerable aquesta destrucció gratuïta del bé públic”, ha afirmat el president del Consell Comarcal, Martí Riera.

El darrer robatori ha estat el del plafó panoràmic del mirador de les Peces, al terme d’Alàs i Cerc. Uns desconeguts van descargolar el senyal i se’l van endur. Amb anterioritat, s’han produït fets similars al mirador de Toloriu, el plafó panoràmic del qual ha estat arrencat de les seves subjeccions, tot i que estava collat amb cargols especials anti-robatori. Al mirador de la Serra de les Canals, el plafó ha estat serrat amb una radial i fet malbé. Als miradors de Sant Antoni del Tossal i del Pla de les Forques, el vinil imprès ha estat desempegat. El vandalisme s’està estenent també als pals i banderoles indicadores de les direccions dels camins, alguns dels quals han estat tombats o robats. A aquestes destrosses per l’acció humana cal afegir la calcinació del senyal d’escalada a Peramola de resultes de l’últim incendi que es va produir a la zona.

Plafó desparegut al mirador de les Peces
Plafó desparegut al mirador de les Peces

Les accions vandàliques a les senyalitzacions del Camina Pirineus comportaran una despesa pública afegida gens menor, ja que els equipaments robats o fets malbé s’hauran de tornar a fabricar i instal·lar. “És lamentable el comportament vandàlic d’alguns individus amb els bens públics, que en definitiva són de tots —ha manifestat Martí Riera—. Aquestes accions incíviques, absolutament condemnables, fan mal a la imatge de la comarca i al turisme sostenible que representa el projecte Camina Pirineus.”

Des del Consell Comarcal es demana a tothom qui observi qualsevol desperfecte a la senyalització del Camina Pirineus que la comuniqui a l’apartat d’incidències de la web del projecte.