Sitzer reviu la seva salvació de l'Holocaust amb la 5ena ruta de 'Perseguits i Salvats'

La ruta connecta la Val d’Aran amb el Pallars Sobirà i aquest dimarts l’ha trepitjat Paquita Sitzer, una àvia veneçolana supervivent d’un dels períodes més ignominiosos de la història d’Europa.

26724109-6a70-4d0e-9c91-5368fbf032b5
photo_camera Imatge de la 5ena ruta de 'Perseguits i Salvats'.

Durant el nazisme, una de les rutes d’evasió més transitades per persones de confessió jueva fou la que comunica el departament francès d’Arieja amb la Val d’Aran a través del pòrt de Gireta (2.593 m). El trajecte partia de les proximitats de Saint-Girons (Arieja) i, un cop travessat el pòrt de Gireta, es descendia fins a Montgarri. Posteriorment, continuaven en direcció al Pallars Sobirà, seguint el camí paral·lel al riu Noguera Pallaresa, i arribaven a les bordes de Perosa i després a Alòs d’Isil. 

Set dècades després aquests 23 quilòmetres formen part del projecte de recuperació històrica ‘Perseguits i salvats’, promogut per la Diputació de Lleida, i que abraça cinc comarques: Val d’Aran i l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya. La connexió entre la Val d’Aran i el Pallars Sobirà n’és el darrer i cinquè itinerari senyalitzat per ara i aquest dimarts l’ha visitat un testimoni d’excepció: Françoise Bielinsky, veneçolana de 78 anys, més coneguda com a Paquita Sitzer; o el que és el mateix: la nena que amb cinc anys, i després de creuar el Pirineu amb la seva família, va escapar de l’Holocaust gràcies a la complicitat desinteressada de gent anònima de la Val d' Aran. 

Sitzer ha felicitat la Diputació de Lleida pel fet de que la senyalització de 'Perseguit i Salvats' estigués en hebreu. El president de la Diputació de Lleida li ha agraït l'atenció dedicada i la remembrança d'uns tristos episodis perquè amb el seu testimoni 'posa nom i veu' als milers de persones que van creuar el Pirineu fugint de la barbàrie.  Reñé ha garantit el futur de 'Perseguits i Salvats' perquè és un projecte sustentat en valors universals i per tant 'és i serà sempre viu'. 

Paquita Sitzer ha recuperat records vitals gràcies a les investigacions de l’historiador, Josep Calvet, que l'ha acompanyat juntament amb la directora de l’IEI, Montse Macià, en tota aquesta estada. 

Sobre el projecte ‘Perseguits i salvats’ i els itineraris senyalitzats que transcorren per les comarques de la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya es pot obtenir més informació al web www.diputaciolleida.cat o al web www.perseguitsisalvats.cat.