25.01.2022 |
Viure als Pirineus

INSTITUCIONS

El síndic d'Aran demana que la Constitució espanyola reconegui la singularitat de la Val

Barrera reclama que les restriccions de camions a l'Aran durant els caps de setmana es facin ja des d'Aragó i Alfarràs

La delegada del govern a Catalunya, Teresa Cunillera, s'ha entrevistat al Conselh Generau d'Aran amb el síndic d'Aran, Carles Barrera, i altres consellers. Imatge del 26 de novembre del 2018. (horitzontal)
La delegada del govern a Catalunya, Teresa Cunillera, s'ha entrevistat aquest dilluns al Conselh Generau d'Aran amb el síndic d'Aran, Carles Barrera, i altres consellers/Marta Lluvich
El síndic d'Aran demana que la Constitució espanyola reconegui la singularitat de la Val

El síndic d'Aran, Carles Barrera, ha demanat a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que en cas de reformar-se la Constitució espanyola inclogui la singularitat de l'Aran. Barrera ha afirmat que hi ha ''fonaments prou sòlids'' per aquest reconeixement i ha argumentat que ja ho fa l'Estatut i la mateixa Llei d'Aran. El síndic ha enumerat dos casos similars als de l'Aran i ha citat les ciutats de Ceuta i Melilla. Cunillera s'ha limitat a agrair al síndic que després de 40 anys encara reconegui ''la vigència de la Constitució''. Barrera ha reclamat també a la delegada del govern espanyol a Catalunya que les restriccions de camions a l'Aran durant els caps de setmana, no comencin a Vilaller sinó que ho facin ja a l'Aragó i Alfarràs.

El síndic també ha reclamat una major coordinació entre el Servei Català de Trànsit i la Guàrdia Civil d'Aragó perquè les mesures aprovades a Catalunya també siguin extensibles a Aragó. Vol que les restriccions de camions comencin ja a Aragó i Alfarràs (Segrià) per garantir una major seguretat viària, sobretot a l'hivern quan l'afluència d'esquiadors a Baquiera Beret i Boí Taüll és màxima.

La regulació comença els divendres a la tarda i acaba els diumenges a les 20.00 hores i els camions s'han d'aturar a Vilaller (Alta Ribagorça). Durant aquest període de temps no poden circular per l'N-230 al seu pas per la Val d'Aran. Per aquesta via passen uns 500 vehicles pesats.

Teresa Cunillera, que aquest dilluns ha fet una visita institucional a la Val d'Aran, ha recollit la petició i s'ha compromès a treballar amb la Guàrdia Civil i el Servei Català del Trànsit per millorar la coordinació. Cunillera ha dit que intentaran buscar un ''mecanisme comú'' i s'ha mostrat confiada a trobar alguna solució a la reivindicació del síndic, ni que sigui parcial.

Cunillera s'ha entrevistat també amb tots els alcaldes de la Val d'Aran. Els responsables polítics aranesos li han recordat les al·legacions presentades per part del territori al projecte de millora de l'N-230 del Ministeri de Foment al seu pas per l'Aran. Barrera ha dit que volen que es millori aquesta via però ''no a qualsevol preu'' i són contraris a que es converteixi en un ''pas comú i contant de vehicles pesats''.

  •  

El síndic d'Aran demana que la Constitució espanyola reconegui la singularitat de la Val
Comentarios