TRIBUNALS

La presidenta del CSIC nega responsabilitats en l'allau mortal del 2018 a la Val d'Aran

Declara per videoconfèrencia al jutjat de Vielha que l'agència té 11.000 treballadors i que no coneix tots els projectes
foto_3328732 (1)
photo_camera Imatge de la Vall aranesa de Conangles /Marta Lluvich

La presidenta del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Rosa Méndez, i dos càrrecs de l'agència estatal van declarar aquest dijous al jutjat de Vielha per la suposada falta de mesures preventives en una expedició a la Val d'Aran on van morir dos guies de muntanya per una allau, el 2018. Méndez, que va declarar per videoconferència des de Madrid, va explicar el funcionament del CSIC i va afegir que l'agència té 11.000 treballadors i que ella no supervisa ni coneix tots els projectes locals. Segons fonts judicials, a més de les declaracions, el jutjat de Vielha compta amb nombrosa documentació que haurà d'analitzar abans de decidir si es pot haver comès un possible delicte contra la salut i seguretat dels treballadors.

A l'accident, que va tenir lloc el 22 de març de 2018, tres membres de l'expedició científica anaven a recollir mostres d'aigua del llac Redon per a un projecte del CSIC i van ser arrossegats per una allau a la vall de Conagles.

Els morts eren de Vilaller i Chía (Ribagorça), i el tercer membre, un tècnic de Boí, va resultar ferit greu. A banda de la presidenta del CSIC, que depèn del ministeri de Ciència, també van declarar dijous els qui aleshores eren responsables de riscos laborals i recursos humans de l'agència estatal.

Segons es desprès de la investigació, els dos morts havien estat reculats verbalment pel director del projecte, també investigat, uns dies abans de la sortida de l'expedició sense fer cap tràmit administratiu previ, ni gestionar cap full de comanda de contractació i sense que la gerència del CSIC autoritzés cap despesa en relació amb l'objectiu de la investigació. Això ja va provocar una demanda de la Tresoreria de la Seguretat Social i el jutjat Social 1 de Lleida va reconèixer en una sentència, recorreguda al TSJC, que les víctimes tenien una relació laboral amb el CSIC tot i que aquesta agència ho negués.

Els familiars de les víctimes mortals s'han constituït com a acusació particular en la causa penal per l'accident i l'Audiència de Lleida va ordenar a la jutge prendre declaració als responsables del CSIC com a investigats perquè entén que poden ser claus per conèixer l'estructura organitzativa i preventiva quan va tenir lloc el sinistre.

Més a Val d'Aran