LINGUA

Presidència assegura que l'aranès manté plenament el caràcter de llengua vehicular de l'ensenyament

Vilagrà remarca que amb la nova Llei "no hi ha retrocés ni regressió" que vagi en perjudici de la llengua de la Val
Laura Vilagrà 8 de juliol 2022
photo_camera La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, davant la premsa al Palau de la Generalitat / Bernat Vilaró

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat que l'aranès manté plenament el caràcter de llengua vehicular de l'ensenyament, tal com preveu la Llei d'educació de Catalunya. Ho ha afirmat en una carta que ha enviat a la sindica d'Aran, Maria Vergés, després que la setmana passada el Conselh Generau aprovés per unanimitat una declaració institucional rebutjant el tracte que rep l'aranès en la llei sobre l'ús i aprenentatge de les llengües oficials en l'educació no universitària. Vilagrà entén que no hi ha "retrocés, ni regressió" i cap canvi que vagi en perjudici del caràcter de l'aranès com a llengua vehicular de l'aranès.

En aquest sentit, fonts coneixedores de la negociació recorden que va ser el PSC qui va considerar que no s'havia d'incloure l'aranès com a llengua vehicular a la llei aprovada pel Parlament el 9 de juny. El Conselh Generau d'Aran està governat actualment per Unitat d'Aran, que és la formació filial del PSC a la Val d'Aran.

A l'escrit, que segons Vilagrà ha estat elaborat pels serveis jurídics del departament, apunta que malgrat el "silenci de la Llei en aquest punt", l'aranès manté plenament el caràcter de llengua vehicular de l'ensenyament, tal com preveuen expressament la Llei d'educació de Catalunya, la Llei de l'occità – aranès a l'Aran – i el Decret llei 6/2022, de 30 de maig, pel qual es fixen els criteris aplicables a l'elaboració, l'aprovació, la validació i la revisió dels projectes lingüístics dels centres educatius, normativa a la qual la Lleida 8/2022 remet també de forma expressa en la seva disposició addicional.

Vilagrà també indica a la síndica, que tal com assenyala, el Decret llei 6/2022 aprovat pel Govern reconeix expressament el caràcter vehicular de l'aranès, en la disposició addicional tercera. Una solució, apunta, que no segueix una Llei que no ha estat impulsada pel Govern ni, de forma aïllada, per les forces polítiques que li donen suport, sinó per quatre grups parlamentaris: el PSC, ERC, Junts i En Comú Podem,

Per tot plegat, Vilagrà afirma que sense desconèixer la dificultat per reobrir aquesta qüestió al Parlament, després de les dificultats que hi va haver per aprovar la Llei amb un ampli consens, la possibilitat de promoure una modificació puntual, sempre està oberta. Així mateix, assenyala que el caràcter vehicular de l'aranès a l'ensenyament ha de quedar expressament recollit en el desplegament reglamentari del règim lingüístic previst a la Llei d'Educació de Catalunya que impulsa el Departament competent, que també fa constar el caràcter vehicular de l'aranès en els nous currículums.

comentaris