INSTITUCIONS

La Mesa proposarà a la Junta de Portaveus que es debati al pròxim ple del Parlament la protecció de l'aranès

El Conselh Generau d'Aran vol que es modifiqui la llei que elimina el caràcter vehicular de la llengua a l'escola
Mesa del Parlament a l'Aran 1
photo_camera La Mesa del Parlament amb la Síndica d'Aran davant la seu del Conselh Generau / Marta Lluvich

La Mesa del Parlament, reunida aquest dimecres a Vielha (Val d'Aran), ha dit que proposarà a la Junta de Portaveus que es debati al pròxim ple del Parlament la protecció de l'aranès. Un exemple del "compromís" del Parlament amb el territori, ha dit Alba Vergés, vicepresidenta primera de la Mesa en funcions de presidenta. El pròxim ple està previst per als dies 24, 25 i 26 de gener. El Conselh Generau de l'Aran va registrar una iniciativa legislativa al Parlament per demanar que es modifiqui la Llei 8/2022, que elimina el caràcter vehicular de l'aranès a l'escola. La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha demanat celeritat a la Mesa per tal que "l'aranès recuperi el caràcter de llengua vehicular a l'escola aranesa".

El ple extraordinari del Conselh Generau d'Aran va aprovar, per unanimitat el 2 de novembre, presentar una iniciativa legislativa al Parlament de Catalunya per a modificar la llei sobre l'ús i l'aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari, que elimina el caràcter de llengua vehicular de l'aranès a l'escola. Una iniciativa legislativa que va tramitar al Parlament la mateixa síndica de l'Aran. La proposició es tramita a la cambra pel procediment d'urgència.

Maria Vergés ha rebut la Mesa a la seu del Conselh Generau, on s'ha celebrat una breu reunió per posteriorment reunir-se ja de manera exclusiva els membres de la Mesa. La vicepresidenta primera ha dit que sortir del Parlament es fa amb el propòsit d'apropar-se a la realitat de cada territori i poder conèixer de primera mà tots aquells temes que han de resoldre's a la cambra catalana.

Mesa del Parlament a l'Aran 2
Alba Vergés amb Maria Vergés al Conselh Generau d'Aran / Marta Lluvich

Alba Vergés ha mostrat el "compromís total" de la Mesa del Parlament en la tramitació ràpida de la petició aranesa, fet que satisfà a la síndica per tal de no allargar més "la situació de falta de seguretat jurídica" de l'aranès.

La síndica d'Aran ha aprofitat per expressar la necessitat d'un reconeixement protocol·lari de la sindicatura d'Aran, sense cap regulació ara mateix. La Llei de l'aranès o la modificació de la Llei d'Aran per adaptar-la a la realitat actual han sigut altres peticions que ha fet la síndica a la Mesa del Parlament.

L'aranès, llengua oficial a Catalunya

Segona ha defensat la síndica d'Aran, l'aranès és llengua oficial de Catalunya i l'escola aranesa fa més de trenta anys que impulsa un model lingüístic d'èxit per garantir que l'alumnat acabi la seva etapa d'educació obligatòria amb el domini de cinc llengües: les tres oficials (aranès, català i castellà) i dues estrangeres (francès i anglès).

La Mesa tramita una ILP i tres decrets

A banda de la petició de la síndica d'Aran, en la seva reunió ordinària la Mesa ha tractat altres iniciatives presentades, com per exemple una nova ILP, la proposició de llei de garanties de finançament del sistema educatiu català amb un mínim del 6% del PIB, impulsada per CCOO. La Mesa ha constatat que la ILP compleix els requisits, de manera que ara els promotors podran començar el procés de recollida de els 50.000 signatures necessàries per poder seguir la tramitació.

Si la proposta aconsegueix les signatures, els grups parlamentaris hi podran presentar esmenes a la totalitat i la Junta de Portaveus podria incloure el debat de totalitat a l'ordre del dia d'un ple. Si la proposició superés el debat, continuaria els tràmits parlamentaris en comissió i tornaria finalment al ple per fer el debat i votació finals.

Durant la reunió la Mesa també ha tramitat tres nous decrets del Govern. Per una banda, ha tramitat el decret de necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària i el decret de mesures urgents en l'àmbit de l'impost sobre el patrimoni, que el Parlament pot convalidar fins el 6 de febrer.

Mesa del Parlament a l'Aran 3
Alba Vergés amb Maria Vergés al Conselh Generau d'Aran / Marta Lluvich

A més, ha tramitat el decret que estableix mesures d'adaptació a l'impost sobre els dipòsits de residus en dipòsits controlats, la incineració i la coincineració, i per a la subrogació de l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat en el conveni regulador del finançament i l'explotació de la xarxa d'abastament de la Llosa del Cavall. En aquest cas, el termini màxim per a la convalidació acaba el 13 de febrer.

Aquesta ha estat la primera reunió de la Mesa el 2023, pocs dies abans de l'inici formal del nou període de sessions. El 20 de desembre la Mesa va habilitar aquesta setmana del 9 al 15 de gener exclusivament per a reunions de la mateixa Mesa i de la Junta de Portaveus, en previsió de si caldria activar els tràmits parlamentaris per començar la tramitació pressupostària.

Ha estat la primera vegada que la Mesa visita Aran i la segona que l'òrgan fa una reunió ordinària fora del Parlament, després de la mantinguda el setembre del 2021 a Tornabous.

comentaris