L'alcalde de Les signa el decret d'alcaldia de suport al referèndum del pròxim dia 1-O

Medan es compromet a cedir l'escola Alejandro Casona, el local municipal que s'utilitza habitualment per totes les eleccions

alcalde les
photo_camera Emilio Medan, alcalde de Les, moments abans de la seva compareixença a la Sala 1 de Comissions del Parlament de Catalunya. Foto: Ortiz, Roca

L'alcalde de Les (Val d'Aran), Emili Medan d'Unitat d'Aran (UA), filial del PSC, ha signat aquest dijous el decret d'alcaldia de suport al referèndum del pròxim dia 1 d'octubre. D'aquesta manera, l'alcalde socialista, es compromet a cedir l'escola Alejandro Casona, el local municipal que s'utilitza habitualment per totes les eleccions, pel pròxim 1-0. Pel que fa als seus companys d'Unitat d'Aran, contraris a donar suport al referèndum, ha dit que ''han deixat de ser partit nacionalista aranès'' i ha afegit que ara ''estan més en sintonia amb PSC''. Un dels regidors socialistes d'aquest ajuntament és Paco Boya, exsíndic d'Aran i recentment nomenat membre de l'executiva del PSOE amb Pedro Sánchez. Medan és un dels impulsors del Manifest de Les, un document impulsat per diferents membres de la ciutadania d'Aran que dóna suport al referèndum sobre la independència de Catalunya i al procés independentista català.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, han enviat cartes als ajuntaments informant que es "comptarà" amb els locals que habitualment es fan servir com a centres de votació per tal de celebrar el referèndum de l'1-O. Així mateix, la carta dona 48 hores perquè els batlles confirmin a través d'un correu electrònic la seva disposició o comuniquin "les variacions que hi pugui haver en relació amb la disponibilitat dels locals indicats".

Pel que fa al Manifest de Les està format per un total de 10 punts, en els quals es defensa que Aran és un subjecte polític amb dret a decidir i es reivindica el dret a expressar lliurement el parer del poble aranès sobre el futur de Catalunya. El manifest es va fer públic el 14 d'agost de 2017 a Les i es va presentar el 30 d'agost a Viella.

Entre els signants hi ha l'alcalde de Les, Emili Medan (Unitat d'Aran); la diputada de la CUP, Mireia Boya o l'exalcalde de Viella (Convergència Aranesa), Àlex Moga. Els promotors del manifest són deu: tres representants d'Untat d'Aran, dos de Convergència Democràtica Aranesa, dos de Podem, dos de la CUP i un de l'ANC i ja s'hi han adherit més de 200 persones, entre particulars i entitats.

Més a Val d'Aran