SUCCESSOS

Investiguen la presidenta del CSIC per dos morts en una allau a la Val d'Aran l'any 2018

La jutgessa de Vielha l'ha citat a declarar amb dos càrrecs més per una suposada falta de mesures preventives
foto_3328732
photo_camera Vall de Conangles, amb la muntanya on hi ha el Lac Redon al fons, a la Val d'Aran / Marta Lluvich

La jutgessa de Vielha ha citat a declarar la presidenta del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Rosa Méndez, i dos càrrecs de l'agència estatal per la suposada falta de mesures preventives en una expedició a la Val d'Aran on van morir dos guies de muntanya per una allau. Segons ha confirmat l'ACN de fonts judicials, els investigats estan citats a declarar dijous per ordre de l'Audiència de Lleida davant la sospita d'haver comès un possible delicte contra la salut i seguretat dels treballadors. A l'accident, que va tenir lloc el 22 de març de 2018, tres membres de l'expedició científica anaven a recollir mostres d'aigua del llac Redon, per a un projecte del CSIC i van ser arrossegats per una allau a la vall de Conagles.

Els morts eren de Vilaller i Chía (Ribagorça), i el tercer membre, un tècnic de Boí, va resultar ferit greu. A banda de la presidenta del CSIC, que depèn del ministeri de Ciència, estan citats a declarar els qui aleshores eren responsables de riscos laborals i recursos humans de l'agència estatal.

Els dos morts havien estat reculats verbalment pel director del projecte, també investigat, uns dies abans de la sortida de l'expedició sense fer cap tràmit administratiu previ, ni gestionar cap full de comanda de contractació i sense que la gerència del CSIC autoritzés cap despesa en relació amb l'objectiu de la investigació. Això ja va provocar una demanda de la Tresoreria de la Seguretat Social i el jutjat Social 1 de Lleida va reconèixer en una sentència, recorreguda al TSJC, que les víctimes tenien una relació laboral amb el CSIC tot i que aquesta agència ho negués.

Els familiars de les víctimes mortals s'han constituït com a acusació particular en la causa penal per l'accident i l'Audiència de Lleida ha ordenat a la jutge prendre'ls declaració com a investigats perquè entenen que poden ser claus per conèixer l'estructura organitzativa i preventiva quan va tenir lloc el sinistre. L'advocacia de l'Estat, que representa el CSIC, i la Fiscalia, en canvi, van considerar inicialment que no hi havia indicis de delicte penal però seran presents en les declaracions de dijous.

Més a Val d'Aran