Endesa i el Conselh Generau d'Aran rehabiliten el Camin Reiau

Aquest matí s’ha celebrat a Vielha e Mijaran l’acte d’inauguració de la rehabilitació d’un dels trams del Camin Reiau més afectats per les riuades de 2013.

2476
photo_camera Imatge de la inauguració de les obres al Camin Reiau.

L’acte, al qual hi han assistit la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, el director general d’Enel Green Power Espanya (filial de renovables d’Endesa), Enrique de las Morenas, així com el Síndic d’Aran, Carlos Barrera, entre altres autoritats i representants, ha donat per finalitzades les tasques de reparació i protecció del marge esquerra del riu Garona i la reposició del tram del Camin Reiau al seu pas pels termes municipals de Vilamòs i Es Bòrdes. Aquest projecte, que ha suposat una inversió de 318.500 euros, es suma als 400.000 euros aportats per la Companyia el 2014 i destinats a diferents tasques relatives a la recuperació i reparació de les destrosses ocasionades per l’aiguat.

L’objectiu del projecte que avui s’inaugura és tornar el Camin Reiau al seu traçat original, malmès arran de les fortes pluges que van tenir lloc el mes de juny de 2013 i que van comportar el desbordament dels rius que entre d’altres coses, van erosionar i arrossegar alguns trams d’aquest camí que discorre per tota la vall, majoritàriament en paral·lel al curs del riu Garona. El tram del Camin Reiau que es troba a l’alçada de Era Bordeta (al terme municipal de Vilamòs), i que avui s’inaugura, va quedar llavors completament erosionat fins al punt que es va haver de condicionar un camí alternatiu, que passava entre finques particulars, per tal de poder comunicar diverses construccions i parcel·les. L’obra que avui s’inaugura, posterior a la reconstitució dels marges del riu, consisteix a la total reconstrucció del camí, que s’ha fet amb la formació d’un terraplè, així com l’execució d’un mur escullera amb talús, que ha de protegir el terraplè que forma el camí de futures riuades. 

La zona rehabilitada és d’especial interès mediambiental ja que es troba dins la zona Natura 2000, una xarxa ecològica europea d’àrees de conservació de la biodiversitat. El riu Garona és hàbitat natural de diverses espècies protegides, entre les quals s’hi compten el cavilat, la llúdria comú i l’almesquera dels Pirineus.

Des de l’any 2014, arran del primer conveni signat entre la Fundació Endesa i el Conselh Generau d’Aran, la Fundació ha estat col·laborant en diferents actuacions relatives a la restauració ambiental del Camin Reiau i el seu entorn. Concretament, ha participat, des d’aquell any, en la restauració d’aquest camí al seu pas per Àubert, Era Bordeta i Arties e Garòs així com en la reparació i pavimentació del pàrquing de la Mòla a Arties, que dona accés a la ribera de Valarties i en la restauració de la pista Margalida a Bossòst. I, finalment, en el tram que avui s’ha inaugurat.

La Fundació Endesa i la Val d’Aran

La Fundació Endesa té un compromís històric amb la Val d’Aran que es concreta en les nombroses actuacions relatives a l’àmbit de la recuperació mediambiental en què ha participat, com és el cas de les zones afectades pels temporals, i també en l’àmbit de la cultura. En aquest segon aspecte, entre les principals actuacions en què ha col·laborat la Fundació destaquen la il·luminació de Santa Maria d’Arties (a Naut Aran), de l’església romànica de Sant Andreu de Salardú (Naut Aran) i de l’interior de l’església de Sant Miquel de Vielha (Vielha e Mijaran). Així mateix, ha participat molt estretament amb el Conselh Generau d’Aran en les tasques d’il·luminació d’altres 14 esglésies en aquest territori, per als quals va aportar més de 66.000 euros.

La Fundació Endesa té un compromís històric amb la Vall d’Aran que es concreta en les nombroses actuacions relatives a l’àmbit de la recuperació mediambiental en què ha participat, com és el cas de les zones afectades pels temporals, i també en l’àmbit de la cultura. L’actuació d’il·luminació del patrimoni artístic d’esglésies i monuments de la Vall d´Aran es remunta a l’any 2000. Entre les principals actuacions en què ha col·laborat la Fundació destaquen la il·luminació de Santa Maria d’Arties (a Naut Aran), de l’església romànica de Sant Andreu de Salardú (Naut Aran) i de l’interior de l’església de Sant Miquel de Vielha (Vielha e Mijaran). Així mateix, ha participat molt estretament amb el Conselh Generau d’Aran en les tasques d’il·luminació d’altres 14 esglésies en aquest territori, per als quals va aportar més de 66.000 euros. En total, la Fundació Endesa ha aportat des de l’any 2000 uns 150.000 euros en projectes d’il·luminació a tota la comarca.

Sobre la Fundació Endesa

La Fundació Endesa, presidida per Borja Prado, demostra una clara vocació de desenvolupament social a través dels seus projectes educatius, la formació per a la feina, el compromís amb el medi ambient i iniciatives culturals.

Pel què fa als projectes de caràcter educatiu, impulsa iniciatives que transformen i innoven l’educació a tots els seus nivells i promou l’excel·lència acadèmica en l’àmbit universitari a través d’ajudes, beques i càtedres. Igualment, impulsa projectes de formació per a la feina, i posa el focus en la promoció del talent, dirigit a persones en risc d’exclusió social, a joves emprenedors amb escassos recursos i a professionals de més de 50 anys. Així mateix, implementa iniciatives de tipus mediambiental vinculades amb l’educació en cultura ecològica i projectes específics de millora en entorn naturals i d’ús industrial.

Finalment, la Fundació continua impulsant la il·luminació de béns de patrimoni històric i artístic, així com la promoció, recuperació i conservació de la cultura.

Més informació a: http://www.fundacionendesa.org/

comentaris