Comissats 40 galls fers dissecats en un domicili de la Val d'Aran

Es tracta d'una espècie protegida i la seva tinença constitueix un delicte contra la fauna

Imatge dels galls fers dissecats comissats en un domicili de Canejan, a la Val d'Aran. (Horitzontal)
photo_camera Imatge dels galls fers dissecats comissats en un domicili de Canejan. Foto: Agents Rurals

Els Agents Rurals, amb la col·laboració dels Agents deth Mièi Ambient del Conselh Generau d'Aran, van registrar la setmana passada un domicili particular de Canejan (Val d'Aran) per tal d'investigar un presumpte delicte contra la fauna, consistent en la tinença d'espècies protegides dissecades. Durant l'escorcoll, dut a terme sota la direcció del Jutjat d'instrucció de Vielha i Mijaran, es van trobar 40 galls fers dissecats, a més d'altres espècies protegides i cinegètiques. Els animals han estat comissats cautelarment fins que el propietari, veí de Barcelona, en pugui acreditar la seva procedència legal. L'actuació es va iniciar després que el Conselh Generau d'Aran alertés els Agents Rurals d'una casa que s'anunciava en una pàgina de lloguer d'habitatges per internet, i que en una de les fotos s'hi veia una gran vitrina amb diversos exemplars dissecats de gall fer (Tetrao urogallus). 

El gall fer és una espècie estrictament protegida a Catalunya des de l'any 1979. La seva població pirinenca es troba en una situació vulnerable, i la seva població a la serralada Cantàbrica és declarada en perill d'extinció. La seva caça és permesa en alguns països de l'Est d'Europa com ara Romania.

Amb autorització judicial i amb presència de la lletrada de l'Administració de Justícia, els Agents Rurals van escorcollar l'habitatge i les dependències annexes, comprovant la possessió de 40 exemplars dissecats de gall fer, un de gall fer becnegre, quatre galls de cua forcada, tres grèvols i un becut. Tots aquests animals van ser comissats cautelarment i es custodien en dependències dels Agents Rurals, a disposició judicial.

Una ordre de la Generalitat valora econòmicament cada gall fer amb 1.800 euros. La seva tinença pot constituir un presumpte delicte contra la fauna, castigat amb pena de presó de 6 mesos a 2 anys o multa de 8 a 24 mesos. La possessió també constitueix una infracció administrativa molt greu de la Llei de protecció dels animals, que se sanciona amb multa de 2.001 a 20.000 euros.

Els Agents Rurals, amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat i del Conselh Generau d'Aran, estan investigant la documentació i els precintes aportats per la persona investigada, la data de la mort dels animals i el seu origen geogràfic, per tal de determinar la seva situació legal a Catalunya.

comentaris
Més a Val d'Aran