URBANISME

Capella diu que el Govern vetllarà perquè l'Estat reconegui la Val d'Aran com a àrea tensa

La consellera confia presentar a finals d'any el projecte de millora de la C-28 entre Vielha i Baqueira
Capella Aran
photo_camera La consellera de Territori, Ester Capella amb la síndica Maria Vergés / Marta Lluvich

La consellera de Territori, Ester Capella, ha dit que el Govern vetllarà perquè l'Estat reconegui la singularitat de l'Aran perquè aquest territori pugui ser reconegut com a àrea tensa. Ha estat després que li hagi demanat la síndica Maria Vergés, en una visita a la Val. Al llistat dels 140 municipis on s'aplicarà la limitació del preu del lloguer i es tramitarà la declaració d'àrees tenses no surt cap municipi de l'Aran. Per això, el Conselh Generau vol que es reconegui la seva singularitat per poder ser declarada també zona de mercat residencial tensionat i aplicar les mesures que preveu la Llei estatal pel dret a l'habitatge. La consellera també ha dit que confia presentar a finals d'any el projecte de millora de la C-28.

Millora de la C-28

Capella ha explicat que ja hi ha pressupost per millorar aquesta via i confia presentar el projecte de millora, entre Vielha i Baqueira, a finals d'any. Aquest projecte ha de millorar la funcionalitat i la seguretat d'aquesta via. El projecte haurà de plantejar, entre altres, millores per descongestionar l'accés a l'estació de Baqueira en temporada d'esquí.

Habitatge

La problemàtica de l'habitatge a l'Aran "és important" segons la síndica i per aquest motiu calen solucions. Per aquest motiu ha demanat ampliar les competències en aquest sentit, fet que la Llei d'Aran permet, i així, des de la proximitat, gestionar l'accés a l'habitatge.

unnamed - 2023-10-05T154454.285
La consellera de Territori, Ester Capella, ha presidit la Comissió d'Urbanisme d'Aran / @territoricat

La regulació dels pisos turístics és un tema que s'ha d'abordar donat que dificulta l'accés a l'habitatge i és una "competència deslleial" pel sector turístic, ha apuntat la síndica.

Capella ha dit que la Llei espanyola de l'habitatge estableix uns mecanismes que no contempla la singularitat de l'Aran i per aquest motiu s'haurà de vetllar per revertir aquesta situació.

Regulació de la implantació de captadors solars

La consellera Capella ha presidit la Comissió d'urbanisme d'Aran, que ha aprovat, entre d'altres, la regulació de la implantació de captadors solars per a autoconsum al municipi de Vielha e Mijaran.

En concret, s'ha aprovat definitivament una modificació del planejament municipal per regular la implantació en sòl urbà de diferents tipus de captadors, tant en les cobertes dels edificis com en els espais lliures d'edificació.

Serrano Capella Vielha
La consellera de Territori, Ester Capella, amb l'alcalde de Vielha e Mijaran, Juan Antonio Serrano / @territori.cat


La proposta de l'Ajuntament vol respondre a la necessitat de facilitar la implantació d'aquest tipus d'energia renovable a les cobertes, una possibilitat que el planejament actual no contemplava. De fet, les típiques cobertes araneses, de pissarra, es consideren un element especialment rellevant del paisatge urbà de la vall i, per tant, calia vetllar perquè la instal·lació de captadors no el distorsioni significativament.

La modificació del planejament tipifica els diferents tipus de captadors solars existents i determina les condicions en què es podrà implantar cadascun en funció de les característiques de les edificacions, de les cobertes i de la zona urbana que es tracti. També es podran situar en zones urbanes lliures d'edificació, però ocupant només el 25% de la superfície del solar.

En cas de voler instal·lar captadors solars en edificis catalogats, caldrà justificar cas per cas la idoneïtat de les solucions proposades, segons la Llei del patrimoni cultural català.