PATRIMONI

Caduquen cinquanta expedients per declarar Bé Cultural d'Interès Nacional monuments de la Val d'Aran

El Conselh Generau no havia completat el procediment iniciat l'any 1976
Montgarri
photo_camera Santuari de Montgarri a Naut Aran / valdaran

L'any 1976 es van iniciar els expedients de cinquanta monuments de la Val d'Aran (8 esglésies, 39 conjunts històrics de nuclis urbans i 3 monuments històrics) per ser declarats Bé Cultural d'Interès Nacional (BECIN). Passats els anys aquests expedients no s'han completat i arran d'una denúncia (desembre del 2020) per part de l'Ajuntament de Naut Aran el govern aranès ha hagut de proclamar la caducitat d'aquests expedients. La declaració com BCIN d'aquests 50 elements patrimonials no es va arribar a completar, no obstant això, aquests monuments i conjunts històrics estaven protegits i podien acollir-se a subvencions i ajudes per a la seva preservació.

La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha dit que des del govern d'Aran treballen per a "restablir la protecció d'aquests elements patrimonials tan importants pel país" i ha afegit que "som conscients del valor històric, patrimonial, cultural i identitari que tenen aquests monuments i conjunts històrics i també del seu valor turístic". Per tot, davant aquesta situació, des de fa molts mesos busquen solucions per a dotar-los de la protecció que mereixen a través de diverses "figures urbanístiques actuals i altres que s'han de crear" i en les quals ja treballen.

Molts d'aquests monuments que ja no compten amb la declaració de BCIN, s'han declarat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) en els últims mesos. A més, el Conselh Generau d'Aran ja treballa, juntament amb diversos ajuntaments, per a dotar de noves figures de protecció a aquests 50 monuments. Figures "més eficients i adaptades a la realitat", han dit des del govern aranès.

comentaris
Més a Val d'Aran