07.12.2021 |
Viure als Pirineus

El càmping, una altra manera de viure i conèixer el Pirineu

L’Alt Pirineu i Aran compta amb més de 20.000 places de càmping i 55 establiments, que suposen el 15 % del total de Catalunya.

SONY DSC
Una foto de la piscina del càmping Aigües Braves.
El càmping, una altra manera de viure i conèixer el Pirineu

Fer vacances en càmpings i bungalous de l'Alt Pirineu i Aran és una opció immillorable per desconnectar i gaudir de la natura i la muntanya. La majoria dels campistes relacionen les seves estades als càmpings amb una filosofia de vida que els acosta a la natura, a la llibertat i a la desconnexió de la vida atrafegada i rutinària que porten durant l’any als seus pobles i ciutats.

Els darrers anys els càmpings pirinencs han fet un salt qualitatiu molt important en la millora de la seva oferta, de les seves instal·lacions i també de l’especialització i la innovació. Ens ho explica Josep Isern, propietari del Càmping-Bungalowpark La Cerdanya de Prullans, fundat ara fa cinquanta anys, i recorda com en els inicis el seu era un càmping de temporada, on la immensa majoria de clients s’hi allotjaven amb tendes, però les inclemències del clima del Pirineu i l’evolució de la societat, va fer que anéssim substituint les rulots per tendes i posteriorment construíssim l’actual parc de bungalous”. Josep Isern recorda que el 1975 el seu es va convertir en el primer càmping de l’estat espanyol en obrir tot l’any i adaptar les seves instal·lacions a l’hivern, sempre hem procurat ser innovadors, fa 42 anys que utilitzem plaques solars tèrmiques”, explica.

Cada vegada més, el client vol poder practicar les seves aficions durant l’època de vacances i els càmpings ho permeten. Els que coneixen aquests allotjaments saben que no són els factors econòmics els que fan decidir una família optar per aquest tipus d’allotjament. Els càmpings ofereixen avui un ventall d’opcions i preus molt variables, que poden anar des de la fórmula tradicional d’una parcel·la per plantar-hi una tenda de campanya fins a bungalous de disseny que poder superar en comoditats i serveis hotels de primera categoria. El cert és que hi ha gent de tots els nivells econòmics.

càmping riberies

Un allotjament turístic que “enganxa”

El càmping és per ell mateix un tipus d'allotjament turístic molt complet. Molts dels seus clients habituals, a part d'estar interessats en l'entorn natural i patrimonial de la zona on s'ubiquen, els agrada fer càmping, estan enganxats al càmping, i troben que és l'oferta turística familiar per excel·lència que satisfà les demandes dels dos públics, els pares i els fills”, com ens explica en Josep Isern, fill del fundador i actual responsable del Càmpìng-Bungalowpark La Cerdanya de Prullans. Isern diu que al nostre allotjament avui ja ens visiten la tercera generació, els fills dels fills dels primers campistes que vam tenir, buscant natura i aventura en família”. Podem dir que el càmping és, probablement, l'allotjament a l'aire lliure total, sempre hi haurà clients que valoren molt el simple fet de poder llegir sota un arbre i enmig d'un entorn privilegiat.

càmping les contioles

Activitats a la natura

Per la seva excel·lent ubicació en entorns naturals, el càmping és una proposta molt adequada per viure i conèixer el Pirineu, tant pel públic català com per l'estranger. De fet, cada vegada són més els campistes d’altres nacionalitats que s’instal·len al Pirineu. La Conxi Arnau del Càmping Molí de Fórnols, al municipi de La Vansa, ens explica que tenim clients d’arreu de Catalunya, però cada cop són més els francesos, alemanys i holandesos, especialment parelles i gent gran, que busquen tranquil·litat i natura”. Una opinió que també destaca l’Anna Arias del Càmping Riberies, de Llavorsí, que considera queel campisme cada vegada va a més i que el perfil de la seva clientela és bàsicament familiar, esportista i amant de la natura”.

La confortabilitat de les instal·lacions i l'oferta de bungalous, apropa un estil de turisme que connecta amb les necessitats d'uns clients que busquen sortir de la vida urbana i reconciliar-se amb la natura a través de tota mena d'activitats. Cada dia són més i diverses les activitats que els càmpings ofereixen als seus clients: el senderisme i el trekking, el running, la bicicleta de muntanya amb els centres BTT amb nombroses rutes perfectament senyalitzades, les caminades tranquil·les, els esports d'aventura a rius i muntanyes, el ràfting,l’ ala de pendent, el descens de gorges, caça, pesca a rius i embassaments, hípica i moltes altres, així com l'esquí alpí o nòrdic a l'hivern.

camping cerdanya ecoresort

El glàmping

Probablement el futur dels nostres càmpings es trobi cada dia més en l'excel·lència que ofereix el glàmping, l'allotjament d'alta qualitat i respectuós amb el medi ambient. Càmping i glamur s’uneixen i fan que el concepte d’acampada ofereixi un ventall de possibilitats que eren inimaginables per als primers campistes de motxilla i tenda senzilla dels anys setanta.

Molts dels establiments pirinencs ja han incorporat, totalment o parcial, aquest model que inclou llits, banys, il·luminació i mobiliari sofisticat en un espai suggeridor (tendes, haimes beduïnes, bungalous, cabanes, pods bengalís, caravanes, etc.) i en un marc natural únic. L'allotjament es complementa sovint amb serveis com centres de wellness-spa, saunes finlandeses i una oferta gastronòmica amb els millors productes de la zona.

camping la borda del pubill

Una oferta àmplia i de primer nivell

Les comarques de l'Alt Pirineu i Aran compten actualment amb 20.796 places de càmping, que corresponen als 55 establiments existents, que suposen el 15% del conjunt de Catalunya. Aquests càmpings es reparteixen de la següent manera: Aran 9; Alta Ribagorça 5; Pallars Jussà 5; Pallars Sobirà 21; Alt Urgell 8 i Cerdanya 7.

Els càmpings pirinencs afronten la temporada d'estiu amb interessants novetats, que van des de la creació de noves rutes de la xarxa de Càmpings Bike & Run a la posada en marxa d'instal·lacions noves o renovades destinades a oferir confort amb la màxima eficiència energètica i un model turístic més ecològic. Els nostres càmpings s’han posat al dia i treballen per un turisme sostenible i per l’eficiència energètica. Cada cop més allotjaments incorporen calderes de biomassa, una font d’energia ecològica i neta que permet prescindir del gasoil, o piscines tractades amb cloració salina que accepten una desinfecció eficaç de l’aigua, són menys agressives amb la pell i eliminen l’olor i el gust de clor habituals.

L’especialització ha portat al Pirineu la proposta anomenada Càmpings & Run, que ja compta amb 12 càmpings i més de 50 camins verds per gaudir del senderisme, el running o la bicicleta de muntanya (BTT). Aquestes rutes tenen sempre sortida i arribada a cada càmping i travessen paratges de gran interès paisatgístic o monumental.

Càmping Molí

Família, amics i mascotes

Cada vegada són més els càmpings que accepten gats i gossos i que fins i tot tenen espais reservats per al lleure d’aquests animals. Els càmpings afavoreixen relacions d’amistat molt intenses entre famílies i els empresaris i treballadors més veterans tenen un munt d’anècdotes per explicar. La gran família del càmping és molt més que un tòpic o una frase feta, és una realitat que podem constatar en els lligams perdurables que es teixeixen durant les vacances al Pirineu.

Càmping recomanats:

👉  Càmping Riberies (Llavorsí)

👉  Càmping Aigües Braves (Llavorsí) 

👉  Càmping Les Contioles (Ainet de Cardós)

👉  Càmping Vall Fosca (Torre de Cabdella)

👉  Càmping La Borda del Pubill (Ribera de Cardós)   

👉  Càmping Molí de Fòrnols (Fòrnols )

👉  Càmping Cerdanya EcoResort (Prullans)

El càmping, una altra manera de viure i conèixer el Pirineu
Comentarios