19.05.2022 |
Viure als Pirineus

ELECCIONS 14F

Vint-i-vuit formacions han presentat llistes per concórrer a les eleccions al Parlament del 14-F

Els pirinencs podran escollir entre 15 llistes a la circumscripció electoral de Lleida i 17 a la de Girona.
Eleccions a la Seu d'Urgell
Electors votant en un col·legi electoral a la Seu d'Urgell
Vint-i-vuit formacions han presentat llistes per concórrer a les eleccions al Parlament del 14-F

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dimecres al matí les llistes que els partits han aconseguit presentar a les Juntes Electorals de cadascuna de les quatre circumscripcions de Catalunya per al 14-F. En total, fins a 28 partits diferents concorreran a les eleccions, però no tots ho faran per totes les circumscripcions electorals. Els partits amb representació parlamentària actual i els més grans d'entre els que no en tenen han presentat llista a tot Catalunya, la majoria d'ells amb una renovació dels caps de llista.

Els pirinencs votaran a la circumscripció de Lleida o de Girona

Els votants de la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu i Aran votaran majoritàriament a la circumscripció electoral de Lleida, però a la de Girona també ho faran els electors d'una part de la Cerdanya. A la circumscripció electoral de Lleida, s'hi podran trobar el 14-F llistes de JxCat, PSC, PDeCAT, Cs, ERC, PPC, CUP, En Comú Podem, PNC, Vox, Moviment Primàries per la Independència, Escons en Blanc, Recortes cero, Izquierda en Positivo, Front Nacional de Catalunya, Per un món més just, Partit Comunista del Poble de Catalunya, Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya, i dos partits que només s'han presentat per aquesta circumscripció: Suport Civil Català i l'Agrupació d'Electors Lleida en Marxa (LLEM).

A la circumscripció electoral de Girona també hi ha dos partits que només tenen candidatura en aquest territori. Es tracta d'Unión Europea de Pensionistas i Alianza por el Comercio y la Vivienda. Els votants d'aquesta circumscripció també tindran al seu abans les paperetes d'ERC, JxCat, PSC, PDeCAT, Cs, PPC, CUP, En Comú Podem, Vox, PNC, Moviment Primàries per la Independència, Escons en Blanc, Recortes cero, Front Nacional de Catalunya, Per un món més just, Partit Comunista del Poble de Catalunya, Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya, Izquierda en Positivo i Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA).

Pla tancant del conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, reunit a l'Ajuntament d'Agramunt. Imatge del 23 de desembre de 2020. (Horitzontal)(Foto: El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé /Laura Cortés)

Bernat Solé: "Les eleccions es poden fer"

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha afirmat que les eleccions es poden fer i que el seu departament ha treballat "intensament" perquè es puguin fer però també ha afegit que és important que siguin "legítimes". "Unes eleccions amb baixa participació o on hi hagués la percepció que votar no és segur, no serien plenament legítimes", ha defensat en entrevistes a Rac 1 i Ràdio 4. Solé demana que hi hagi consens a la taula de partits sobre si s'han d'ajornar les eleccions i apunta que si només hi ha una formació que aposta per mantenir-les, respondria a un "interès partidista". En aquest sentit, ha apel·lat a la "responsabilitat" dels partits i els ha instat a "deixar l'electoralisme de banda".

La CUP proposa ajornar les eleccions per responsabilitat sanitària

La candidata per la CUP-UNCPG Dolors Sabater va avançar ahir al Més 324 que la formació proposa l’ajornament immediat i urgent de les eleccions davant l’emergència sanitària “per responsabilitat” davant l'augment dels contagis i que així ho traslladaria a a partits i al Govern abans de les reunions que se celebraran aquest dijous i divendres. Aquest ajornament és una decisió que hauria de formar part d'un pack de mesures més ampli per fer front a la COVID-19 des d'una perspectiva sanitària i socioeconòmica que inclogui l'aturada de les activitats no essencials.

La CUP considera que l’aplaçament de les eleccions ha de respondre únicament a criteris objectius i en cap cas a criteris partidistes i que el primer és preservar la seguretat i la salut de les persones. “La CUP és la primera interessada en celebrar aquestes eleccions, ja que el desgavell en la gestió econòmica i sanitària de l’actual Govern és insostenible. Però ara no és hora de mirar en clau partidista i electoralista”, ha assegurat Dolors Sabater al Més 324 i és per aquest motiu, que la candidata ha anunciat que exigirien als partits que “deixessin de fer càlculs electorals” i posessin el dret a la salut de la població per davant, acordant l’ajornament de la data de la comtessa electoral.

Vint-i-vuit formacions han presentat llistes per concórrer a les eleccions al Parlament del 14-F
Comentarios