TV3 rectifica i deixarà d'utilitzar la denominació "Pirineu de Lleida"

El passat 17 de febrer VIURE ALS PIRINEUS va publicar un editorial reclamant la no utilització de l'expressió “Pirineu de Lleida” quan es refereix a l'Alt Pirineu, d'acord amb el que estableixen el Pla Territorial General de Catalunya i la llei de Vegueries del 2010. Aquesta publicació va tenir força incidència a les xarxes socials i la resposta per part de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha estat immediata. La CCMA ha modificat el llibre d'estil de TV3 i Catalunya Ràdio i ha respost positivament a l'editorial d'aquest mitjà així com a les demandes fetes els darrers dies per part de diverses institucions pirinenques entre les quals hi ha el Consell Comarcal de l'Alt Urgell i l'ajuntament de la Seu d'Urgell, a través del seu alcalde, Albert Batalla.

1359991530856
photo_camera Imatge del Telenotícies de TV3.

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha modificat el seu Llibre d'Estil i ha traslladat als equips professionals de TV3 i Catalunya Ràdio “la prescripció” de deixar d'utilitzar la forma “Pirineu de Lleida”.

Segons el Departament d'Assessorament Lingüístic de la CCMA, el criteri a seguir a partir d'ara per als mitjans i els professionals de la Corporació és el següent: “En contextos geogràfics, podem fer servir Pirineu Occidental, és la denominació que té més tradició des d'un punt de vista geogràfic i la fan servir obres solvents com la “Gran Enciclopèdia Catalana. En contextos més administratius, preferirem la denominació Alt Pirineu (o Alt Pirineu i Aran), prenent com a referència el Pla Territorial General de Catalunya, de la Generalitat. D'acord amb l'informe de l'Institut d'Estudis Catalans i altres autors de prestigi (com Joan Coromines), evitarem la denominació Pirineu de Lleida”.

Som Pirineu, som vegueria. Ho sap TV3?

Aquest era el títol de l'editorial publicada el dia 17 de febrer que va tenir una gran difusió a les xarxes socials i on es mostrava crítica pel manteniment “d'una terminologia que forma part del passat, que no s'adiu gens amb la voluntat del catalanisme polític de superar una organització provincial que no ens és pròpia com a país”.

Pocs dies després d'aquesta editorial, el Consell Comarcal de l'Alt Urgell va aprovar, per unanimitat de tots els grups polítics, una moció instant la CCMA a no utilitzar l'expressió “Pirineu de Lleida”. Així mateix, l'Alcalde de la Seu d'Urgell i diputat al Parlament de Catalunya, Albert Batalla, es va adreçar a la presidència de la CCMA i va presentar una pregunta parlamentària a la “Comissió de Control de l'Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals” la qual es debatrà aquest divendres dia 10 de març.

En definitiva, el concepte "Pirineu de Lleida" ha deixat d'utilitzar-se als mitjans públics catalans i d'aquesta manera s'ha donat la raó al que ha estat una reivindicació històrica de la gent del territori de l'Alt Pirineu.