RECERCA JOVE

El jove urgellenc Markus Urban guanya el 'Premi especial Fundació Catalunya La Pedrera' a l'Exporecerca Jove

El premi li permetrà presentar la seva 'Cati', un assistent virtual català per a la gent gran creat mitjançant sistemes d'intel·ligència artificial, a l’Intel International Science and Engineering Fair que se celebra als Estats Units.
Markus Urban premi especial 2
photo_camera Markus Urban ha guanyat el 'Premi especial Fundació Catalunya La Pedrera' a l'Exporecerca Jove / M.U.

Markus Urban Casanovas té disset anys, estudia 2n de batxillerat a l’Institut ‘Joan Brudieu’ de la Seu d’Urgell i acaba de guanyar el 'Premi especial Fundació Catalunya La Pedrera' en el certamen Exporecerca Jove. El premi li permetrà participar a l’Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), la fira de treballs de recerca per a estudiants pre-universitaris més gran i una de les més prestigioses del món, que se celebrarà als Estats units.

El treball presentat per Markus Urban a l'Exporecerca Jove, aconseguint el premi especial entre els dotze finalistes participants, consisteix en la creació d'un assistent virtual català per a la gent gran mitjançant sistemes d'intel·ligència artificial. "Actualment, cap dels que es comercialitzen, com pot ser l’Alexa, parla la llengua catalana. Per això vaig pensar que estaria bé crear-ne un que funcionés íntegrament en la nostra llengua. No és gens casual que el seu nom sigui Cati", ens explicava el Markus en una entrevista a VIURE ALS PIRINEUS..

 

Markus Urban premi especial 1
Markus Urban ha guanyat el 'Premi especial Fundació Catalunya La Pedrera' a l'Exporecerca Jove / M.U.

Què és l'Exporecerca Jove?

L’Exporecerca Jove és una fira de recerca internacional oberta al públic celebrada des de l’any 1999, on joves de secundària i batxillerat d’arreu del món presenten els seus projectes d’investigació durant tres dies en stands personalitzats per ells mateixos, difonent i donant a conèixer la seva recerca al públic visitant. Hi són benvinguts treballs de recerca de tots els àmbits: científics, tecnològics, artístics, socials, humanístics... Durant els dies de la mostra, els treballs són avaluats per un jurat qualificat independent i aliè a MAGMA. Arribat l'acte de cloenda, s'atorguen premis d'acord amb aquestes valoracions. Com que hi participen estudiants de tot l'Estat espanyol i la resta del món, l’Exporecerca Jove és una oportunitat enormement enriquidora tant a nivell acadèmic com cultural.

Markus Urban Foto reduïda
Markus Urban Casanovas davant l'Institut Joan Brudieu de la Seu d'Urgell / FS 

Premi especial Fundació Catalunya La Pedrera

La Fundació Catalunya La Pedrera col·labora amb el 'Premi especial Fundació Catalunya La Pedrera' en el certamen Exporecerca Jove de MAGMA (Associació per Promoure la Recerca Jove) seguint amb l'aposta per la promoció científica de joves talents per assolir i fomentar l’excel·lència en l’àmbit de la recerca. El premi, que s’atorga des del 2011, consisteix en participar a l’Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), la fira de treballs de recerca per a estudiants pre-universitaris més gran i una de les més prestigioses del món.