Nens al poble

Continuem la secció de relats literaris amb l'obra guanyadora del primer Concurs de Microrelats de la Vall Fosca. Es tracta del text titulat "Nens al poble" escrit per Robert Sendra Ramos 

Capdella, la Vall Fosca
photo_camera Capdella, la Vall Fosca

Un dia a l’any, els nens tornaven a sonar als carrers del poble. El vell pastor remugava quan els marrecs li tocaven les tomaqueres i feia veure que enyorava la soledat de la Serra dels Solans, però sempre es llevava abans que el sol, aquells dies especials. S’afaitava i es posava la colònia dels Nadals que el feia esternudar. Muntava uns cavallets i una taula de fusta a l’ombra d’un roure, treia la girella i preparava una escalivada que, ep, ha sortit del meu hort, presumia davant dels fills i els néts. Sempre feien tard. Els veia enfilar la carretera amb els prismàtics de quan la mili. Mentre dinaven, la Carme li retreia que la fes patir tant, tot sol en aquell poble sense gent. Les males herbes començaven a cobrir els carrers i a la casa cada vegada hi havia més rajoles aixecades. Fins i tot les vaques l’havien abandonat, li deia. El pastor feia un glop de vi i, amb els ulls vidriosos, clamava que el poble només el tenia a ell, per sobreviure. Tots somreien per sota del nas i brindaven pel poble i pel pastor sense vaques. Després de banyarse en un gorg del Flamisell, els nens queien rendits. Que sí, que vindré per Nadal, assegurava el pastor. Després observava amb els prismàtics com els cotxes descendien la vall. El poble tornava a quedar en silenci.

Al final no vas venir, digué la Carme amb un fil de veu. Ella i en Narcís van sostenir l’urna i van abocar les cendres, que van fondre’s amb la vall en pocs segons. Era com si sempre haguessin pertanyut a aquell lloc, igual que les muntanyes. Van portar a la casa les últimes caixes. Els nens van córrer cap a l’interior per escollir la seva habitació.

Més a Relats literaris
Imatge de la Vall Fosca, al Pallars Jussà 2
Relats literaris

Dues mirades

Bellver de Cerdanya
Relats literaris

Per un fill