Unes 200 persones participen a la 3a trobada transfronterera a Tavascan

Aquesta és una iniciativa d'agermanament entre veïns del Pallars Sobirà i del poble francès d'Ustou. Durant la jornada, han compartit productes típics locals i han ballat al ritme de l'acordió típic del Pirineu

Imatge general dels participants a la 3a trobada transfronterera al port de Tavascan aquest 19 d'agost del 2017 (horitzontal)
photo_camera Els participants a la 3a trobada transfronterera al port de Tavascan. Foto: Marc Garriga

Unes 200 persones han participat aquest dissabte a la 3a trobada transfronterera al port de Tavascan, al Pallars Sobirà. Ha estat l'edició més multitudinària i es consolida així una iniciativa lúdica i festiva que promou l'agermanament entre els veïns de Tavascan i els del poble francès d'Ustou. S'ha fet en plena muntanya, a 2.200 metres d'altitud, on limiten els territoris català i francès. Els participants han intercanviat i degustat productes locals típics de cada població i també hi ha hagut l'actuació d'un acordionista. També s'ha fet un minut de silenci en record a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils. La trobada va néixer el 2015 com a iniciativa dels joves de les dues poblacions i poc a poc es va convertint en una tradició gràcies a l'empenta i la implicació dels veïns, segons l'alcalde de Lladorre (municipi on s'ubica Tavascan), Salvador Tomàs.

Imatge general tancada d'una part dels participants a la 3a trobada transfronterera al port de Tavascan, durant els parlaments, aquest 19 d'agost del 2017 (horitzontal)

Segons l'alcalde, de les 200 persones que s'han trobat dalt del port una cinquantena eren francesos i la resta veïns de Tavascan i de la resta de la comarca del Pallars Sobirà. Tot i els temors inicials, al temps ha acompanyat i finalment s'han afegit a la trobada més participants dels previstos inicialment.

La trobada transfronterera al Port de Tavascan té com a precedent la clàssica pujada al port de Salau des d'Esterri d'Àneu, que des de fa tres dècades reivindica l'agermanament entre catalans i occitans. La d'aquest dissabte ha tingut un caràcter més aviat lúdic i neix amb voluntat de consolidar-se.

Des de sempre els ramaders de Tavascan i Ustou s'han trobat a la muntanya per triar el bestiar seguint camins que ara són molt més freqüentats pels excursionistes. Aquest dissabte des del Pallars i des de l'Arièja els participants a la trobada han pujat productes típics de la gastronomia local per fer un intercanvi acompanyats de la música d'acordió típica del Pirineu. No hi han faltat vi, formatges, embotits i patés.

Tavascan fa anys que manté contactes comuns amb la població fronterera francesa d'Ustou, situada a la regió del Migdia-Pirineus, al departament de l'Arieja. Ustou té una població de més de 300 habitants repartits entre diversos nuclis disseminats. 

La trobada ha estat organitzada pels veïns de Tavascan i Ustou, amb la col·laboració dels seus respectius ajuntaments i del Parc Natural Regional dels Pirineus Ariegesos i el Parc Natural de l'Alt Pirineu.

comentaris
Més a Pallars Sobirà