El 31è Concurs de Gossos d'Atura de Llavorsí atrau uns 2.000 espectadors

El mallorquí Miquel Adrover s'imposa amb el gos Xeco

pastors
photo_camera Els participants al 31è Concurs de Gossos d'Atura de Llavorsí. Foto: Manumsphoto

Unes 2.000 persones s'han aplegat aquest diumenge als Prats de la Coma de Llavorsí per assistir al 31è Concurs Internacional de Gossos d'Atura d'aquest municipi del Pallars Sobirà. Hi han competit dotze pastors amb els seus gossos procedents de Catalunya, el País Basc, el País Valencià, les Illes Balears i França, amb tres representants femenines, dues catalanes i una francesa. El guanyador ha estat el mallorquí Miquel Adrover, amb el gos Xeco, per completar les dues proves amb un menor temps acumulat i amb la puntuació més alta. Adrover és un veterà de 63 anys però en segon lloc ha quedat un jove basc de 23, Eneko Serrano. Els organitzadors del concurs destaquen la participació de fins a quatre joves pastors, un relleu generacional que els fa ser optimistes perquè garanteix el futur d'aquests esdeveniments. El de Llavorsí és un concurs que se celebra el tercer diumenge d'agost des de l'any 1986 i que pretén ser una reivindicació de l'ofici de pastor, una activitat molt arrelada en aquesta comarca del Pirineus de Lleida. Aquest any ha estrenat una nova prova de guiatge del ramat a través d'un embut, que s'ha sumat als exercicis per valorar l'obediència dels gossos i les seves habilitats per fer creure el bestiar. Abans de començar la competició s'han fet dos minuts de silenci en record de les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

foto_3246628

Aquest any en tercer lloc ha quedat el primer classificat de l'any passat, un altre veterà, el tarragoní José Maria Pleguezuelos, amb el seu gos King.

El Concurs Internacional de Gossos d'Atura serveix per posar de relleu l'ofici de pastor, arrelat al territori i un dels elements d'atractiu del Pirineu. Un dels objectius dels organitzadors és fer augmentar el nivell d'ensinistrament dels gossos d'atura catalans. Precisament aquest any una de les noies ha participat amb un exemplar d'aquesta raça que feia anys que no es veia, segons ha explicat el director del concurs, Sinto Pallé. La majoria però, son border collies, com el gos guanyador, el Xeco, que té dos anys. Els representants d'Euskadi competeixen amb pastors bascos.

Pallé ha destacat que "han vingut quatre pastors joves, preparats i amb els gossos molt ben ensinistrats, realment hi veiem futur perquè els veterans tenen relleu". De totes maneres, el director del concurs puntualitza que, a diferència del País Basc, a Catalunya encara és molt difícil poder viure només del pasturatge i la gran majoria ho han de combinar amb altres activitats.

La prova que s'ha fet a Llavorsí puntua per al Campionat de Catalunya de Gossos d'Atura. La competició s'ha dividit en dues fases. A la primera hi han participat tots els inscrits i consisteix a fer passar el gos per un circuit de banderes, aturar-lo quan ho diu el jurat i conduir un ramat d'ovelles. A la segona només hi passen els sis classificats en l'anterior. Aquesta ha estat la imatge més esperada, el moment en què els pastors han fet entrar les ovelles dins d'una petita pleta. 

Aquest any també hi ha hagut un premi específic per a la millor noia participant, que ha estat per a una ensinistradora francesa. A més, també es vol evitar que desapareguin els vestits, la roba i els estris típics dels pastors. De fet, a Llavorsí es demana als pastors que portin posada roba típica del seu lloc d'origen i hi ha un premi específic per al millor vestit.

La celebració del concurs ha anat precedida aquest dissabte de la Fira de l'Ovella dedicada a la raça xisqueta, típica del Pallars Sobirà.