INSTITUCIONS

Torra es compromet a redactar l'estudi informatiu per la construcció del túnel de la Bonaigua

De la reunió amb els alcaldes del Pallars Sobirà n'ha sortit el compromís del Govern de "flexibilitzar" les condicions d'inundabilitat en zones no urbanitzables gràcies a elements tecnològics.

Alcaldes pallars sobirà Generalitat
photo_camera El President Quim Torra amb els alcaldes del Pallars Sobirà al Pati dels Tarongers/Jordi Bedmar

De la reunió entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i els alcaldes del Pallars Sobirà, encapçalats pel president del Consell Comarcal, Carles Isús, n'ha sortit el compromís del Govern de "flexibilitzar" les condicions d'inundabilitat en zones no urbanitzables gràcies a elements tecnològics. Aquests aparells han de permetre avançar-se a la gestió dels riscos i concedir permisos condicionats als avisos meteorològics que es puguin generar. El conseller de Territori, Damià Calvet, ha afegit però que "sempre complint la llei". D'aquesta manera el Govern no tanca la possibilitat a la celebració de festivals a la comarca. El territori ha arrencat al president Torra altres compromisos com l'inici d'un estudi informatiu per la construcció del túnel de la Bonaigua. Per seguir l'evolució d'aquestes qüestions Govern i Consell d'Alcaldes s'han emplaçat a la celebració de reunions trimestrals.

La qüestió que va portar al Consell d'Alcaldes del Pallars Sobirà a demanar una reunió amb el president de la Generalitat va ser la negativa de l'Agència Catalana de l'Aigua a la celebració del Doctor Music als prats d'Escalarre per problemes d'inundabilitat. El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, es nega a renunciar a una nova celebració del festival a les Valls d'Àneu. Posterior a la reunió amb Torra ha afirmat que "l'essència del Doctor Music està al Pallars Sobirà i no a Montmeló" i ha afegit que l'ambició de la comarca és "tornar-lo a fer a Escalarre", que és on va néixer.

Reunió alcaldes Sobirà

Calvet per la seva part ha sentenciat que "el model comercial de la promotora ho va fer incompatible" en clara al·lusió al projecte redactat per Doctor Music per celebrar el festival al Pallars. El conseller també ha volgut deixar clar que aquest fet no vol dir que "no es puguin celebrar festivals a la comarca".

Infraestructures i accessos a nuclis

Els alcaldes han aprofitat la marxa del festival del Pallars per reclamar més atenció del Govern cap al Pallars en temes com accessos a nuclis habitats i connexions més ràpides i bones amb les principals ciutats del país com Barcelona o Lleida. Calvet ha explicat que el Govern s'ha compromès a estudiar, colze a colze, amb el territori quin dels estudis de millora de la carretera de Comiols és el més factible. Un cop determinat quin dels tres que tenen és el millor començar a desenvolupar el projecte i programar les obres. Calvet ha apuntat que es tracta d'obres a mitjà o llarg termini.

El conseller ha demanat ajuda al territori per "reclamar" al Ministeri de Foment millores per l'N-260 al port del Cantó, la variant de Gerri de la Sal o pel port de Perves.

Per accessos a nuclis ha recordat que aviat s'aprovarà una nova convocatòria d'ajuts per aquest aspecte valorada en 5 MEUR. En el cas del Pallars Sobirà li pertocarà uns 700.000 euros per vialitat hivernal i accessos a nuclis.

Jocs Olímpics d'Hivern 2030

El Pallars Sobirà sempre ha reclamat, per activa i per passiva, no quedar fora de la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern 2030. En aquesta qüestió, durant la reunió d'aquest dijous, el Govern s'ha compromès a celebrar el proper plenari de la candidatura a Sort i crear una Taula específica del Pallars Sobirà, formada per institucions i agents socioeconòmics, com ja es va fer amb el Berguedà.

Més a Pallars Sobirà