ALLAUS

Territori instal·larà per primer cop un sistema que desencadena allaus de manera controlada a la Bonaigua

El Departament licita la redacció del projecte, que representa una primera fase d’actuacions similars a la zona i està valorada en 1,5 MEUR
fcefa93e-c4fe-47c5-9475-3b494e1f34b2
photo_camera Tipus de tub que s'instal·larà al cap del Port de la Bonaigua / @territoricat

El Departament de Territori ha licitat la redacció d’un projecte per a millorar la protecció davant de possibles allaus a la zona del Cap del Port del Port de la Bonaigua, a la C-28. El document definirà les actuacions necessàries per a desenvolupar un sistema d’activació controlada d’allaus, per primer cop a la xarxa viària de la Generalitat, que permetrà afavorir la mobilitat en aquest entorn.

La redacció del projecte es licita per un import de 94.000 euros i un termini de nou mesos i les obres estan valorades en 1,5 MEUR. L’objectiu de l’actuació és reduir el risc que els allaus que es poden produir en aquest àmbit afectin la calçada. El projecte recollirà els treballs necessaris per aplicar un sistema de protecció actiu, diferent de l’habitual de barreres antiallaus (passiu). Aquest sistema inclou la instal·lació de tubs (explosors) en punts estratègics que expulsen gas mitjançant control remot per a desencadenar una allau, així com les canalitzacions corresponents. Aquest sistema es pot utilitzar en condicions meteorològiques adverses i sense la manipulació d’explosius.

El projecte inclou la instal·lació de dues unitats de protecció d’aquest tipus en un tram que abasta 1,7 quilòmetres de la C-28 i representa la primera fase d’una sèrie d’actuacions similars que s’executaran anualment a partir del 2025 amb l’objectiu de millorar la protecció contra les allaus al conjunt del Port de la Bonaigua.

Més a Pallars Sobirà