CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

Sort prepara un carnaval molt participatiu i més gastronòmic que mai

S’ha incorporat a la Festa importants novetats vinculades a la gastronomia típica, amb la participació dels cuiners, carnissers, xarcuters, forners de Sort, mestresses de casa i de l’Associació Gastronòmica La Xicoia. També es compta amb la participació activa de les escoles i el professorat, amb la idea de fer ben viva una tradició molt arrelada i que els alumnes aprenguin a elaborar el típic Mandongo.

Carnaval de Sort
photo_camera Els alumnes de Sort aprenen a fer el Mandongo de Carnaval. Foto ACN

Una de les festes més importants i característiques de Sort és el Carnaval, que és conegut, com a d'altres indrets del Pallars, per la calderada i el ball de la Passa, una dansa tradicional oberta a la participació de tothom, vagi disfressat o no. La calderada es prepara amb els queviures que es recullen el dia abans casa per casa perquè tota la gent de Sort puguin gaudir de l'àpat típic de la festa. El Carnaval de Sort començarà el dijous 8 de febrer amb “Lo Calderer del Mandongo Popular” i l’elaboració del “Facit de Carnaval” i el “Tastet de la matança” a la Plaça Major, amb pa i “vi de Carnaval Renquincuà” amb llonganissa.

L’arribada del Requincuà marca l’inici del Carnaval

L'arribada del Requincuà, un personatge que marca l'inici del Carnaval, tornarà a omplir els carrers de Sort de música, rues de disfresses, dinars populars i el concurs de Facit de Carnaval, un embotit típic de l’Alt Pirineu. El Carnaval de Sort acabarà, com és habitual, amb la crema del Requincuà i l'enterrament de la sardina.

Un programa amb moltes novetats

S’ha incorporat a la Festa importants novetats vinculades a la gastronomia típica, amb la participació dels cuiners, carnissers, xarcuters, forners de Sort, mestresses de casa i de l’Associació Gastronòmica La Xicoia. També es compta amb la participació activa de les escoles i el professorat, amb la idea de recuperar una tradició molt arrelada i que els alumnes aprenguin a elaborar el típic Mandongo.

L' Associació Gastronòmica La Xicoia s'uneix amb els carnissers i xarcuters i els forners de Sort per fer un taller-demostració a la plaça del poble i donar a conèixer com es feia antigament el mandongo a les cases de pagès i també elaboraran, davant del públic i a la Plaça Major, el pa del Carnaval. Ramon Aytés, president de La Xicoia, considera “molt important que els més petits facin seves les tradicions pallareses i descobreixin el procés d'elaboració de molts dels embotits que mengen i que són propis de la comarca com ara el farcit de Carnaval, el xolís, la secallona o la botifarra”.

El “Facit de Carnaval”

L'Associació Gastronòmica La Xicoia vol que el 'facit de Carnaval' es converteixi en un producte de consum durant tot l'any. Aquest embotit, com el seu nom indica, és molt habitual durant les festes de Carnaval. A La Xicoia li agradaria que es convertís en un plat que es pogués trobar durant tot l'any a les cartes dels restaurants o als taulells de les carnisseries. El 'facit de Carnaval' és un embotit de porc que es fa per Carnaval i es típic del Pallars. És l'estómac del porc farcit de pa, ous, panses, cansalada, all, pebre i julivert. 

PROGRAMA

DIJOUS 8 DE FEBRER

09.30h Lo Calderer del Mandongo Popular a la Plaça Major

10.00h Elaboració del Farcit de Carnaval

13.00h A la Plaça Major tastet de la matança (pa i vi de Carnaval, de Celler Batlliu de Sort, amb llonganissa), tot amenitzat amb rumba amable de CARLITOS MIÑARRO (preu: 1 €)

DIVENDRES 9 DE FEBRER

14.45h A l’Escola Àngel Serafí Casanovas

Entrega de Requincuà a l’Alcalde de Carnaval per part dels nens de l’Escola Àngel Serafí Casanovas, i tot seguit el tradicional Ball de la Passa de Carnaval.

16.30h Animació i balls infantils per a totes les edats, al Pavelló d’Esports Els Til·lers

Organitza: Pavelló d’Esports Els Til·lers

18.30h Xocolatada al Centre Cívic de Sort

DISSABTE 10 DE FEBRER

11.00h Taller de disfresses infantils a Casa Xorret

Organitza: Comissió de Festes

12.00h Boda de l’Alcalde i la Pubilla i tot seguit, aperitiu popular a l’Ajuntament a càrrec de l’Alcalde i la Comissió

18.30h Arribada del Requincuà i discurs de l’Alcalde de Carnaval a la Plaça Major

Tot seguit, passa-bars institucional de l’alcalde amb la xaranga XAFARROSTOLLS

00.00h Al Pavelló d’Esports ball de nit amb l’Orquestra TARANTELLA i el Grup de versions BANDA NEON i per acabar discomòbil

DIUMENGE 11 DE FEBRER

18.00h Ball de disfresses a la Discoteca Rock Dur amb el músic Alex Peris

DILLUNS 12 DE FEBRER

11.00h Cercavila de la Llar d’Infants Els Malfargats acompanyats de la Xaranga MAI TOQUEM B

11.30h Jocs de fusta gegants per la canalla a la Plaça Major

Organitza: Comissió de Festes

16.30h Passa infantil amb MAI TOQUEM B i ELS ESMOLETS

Sortida des de l’Escola

18.15h Xocolatada i animació infantil amb l’espectacle VIATGE LA CONXINXINA al Pavelló d’Esports

23.15h Sorollada amb la Xaranga XAFARROSTOLLS amb sortida del davant de l’Hotel Pessets i tot seguit correfocs a càrrec de la COLLA DE DIABLES DE LES VALLS D’ÀNEU (recorregut: Ajuntament, Plaça Sant Eloi, carrer Major i Plaça Major)

00.00h Al Pavelló d’Esports ball de nit amenitzat per l’Orquestra NOVA SATURNO i el Grup de Versions BAND THE ROCK i en acabar discomòbil

DIMARTS 13 DE FEBRER

12.00h Repartiment de coca i vi pels carrers del poble a càrrec de l’Alcalde i la Comitiva

14.00h Gran calderada al Parc del Riuet (en cas de pluja al Pavelló d’Esports)

Menú: vianda, facit de Carnaval i pa de Carnaval (col·laboració: 1 €)

16.00h Ball de la passa i arribada de carrosses amb sortida des del Pavelló d’Esports Els Til·lers, acompanyats amb la Xaranga MAI TOQUEM B i ELS ESMOLETS

Inscripció de carrosses fins el dia 8 de febrer a l’Ajuntament de Sort (telèfon 973 620 010)

19.00h Al Pavelló d’Esports ball de tarda a càrrec de l’Orquestra MEDITERRÀNIA

21.30h Fi de festa amb l’enterrament de la sardina, juntament amb la comitiva i l’Alcalde de Carnaval i traspàs de poders a l’Alcalde del 2019

Tots els dies es podrà trobar lo vi de Carnaval Renquincuà (Celler Batlliu de Sort) i tapa 100% Pallars a tots els bars i restaurants

comentaris
Més a Pallars Sobirà